Amygdala hijack: wanneer emotie het overneemt

Wat is een amygdala-hijack?

Een amygdala-hijack is een emotionele reactie op stress. Maar om beter te begrijpen wat een amygdala-hijack is, moet je een beetje begrijpen hoe de hersenen werken. Je moet ook twee specifieke delen van de hersenen begrijpen: de amygdala en de frontale kwabben.

Amygdala

De amygdala is een cluster van amandelvormige cellen nabij de basis van de hersenen. Iedereen heeft twee van deze celgroepen, één in elk halfrond (of zijkant) van de hersenen.

De amygdalae helpen bij het definiëren en reguleren van emoties. Ze bewaren ook herinneringen en koppelen die herinneringen aan specifieke emoties (zoals blij, verdrietig, vreugdevol). Dit worden emotionele herinneringen genoemd.

De amygdala maakt deel uit van het limbische systeem van de hersenen. Het limbisch systeem is een groep complexe, onderling verbonden structuren in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor de emotionele en gedragsreacties van een persoon.

Vechten of vluchten

De amygdala activeert ook de vecht-of-vluchtreactie.

Deze reactie kan mensen in direct fysiek gevaar helpen snel te reageren voor hun veiligheid en beveiliging. De vecht-of-vluchtreactie hielp in het verre verleden mensen bijvoorbeeld om te reageren op bedreigingen om te voorkomen dat ze gewond raakten of gedood werden.

De amygdala activeert deze vecht-of-vluchtreactie zonder enig initiatief van jou. Wanneer dat deel van je hersenen gevaar voelt, signaleert het je hersenen om stresshormonen te pompen, waardoor je lichaam wordt voorbereid om te vechten om te overleven of om naar veiligheid te vluchten.

Tegenwoordig wordt die vecht-of-vluchtreactie waarschijnlijker veroorzaakt door emoties zoals stress, angst, angst, agressie en woede.

Frontale kwabben

Om te begrijpen wat een amygdala-hijack is, moet je iets weten over een tweede deel van de hersenen: de frontale kwabben. Deze twee grote gebieden bevinden zich aan de voorkant van je hersenen.

De voorste lobben maken deel uit van de hersenschors van de hersenen. Dit deel van de hersenen regelt vrijwillige acties zoals redeneren, denken, bewegen, besluitvorming en planning. Het is rationeler dan de amygdala.

Met de voorste lobben kun je je emoties evalueren en vervolgens je ervaringen en oordeel gebruiken om bewust te reageren. Deze reacties zijn niet automatisch, zoals die gegenereerd worden door de amygdala.

In het geval van een fysieke dreiging, kan de amygdala overgaan tot de vecht-of-vluchtreactie, maar de voorste lobben verwerken de informatie die je ontvangt om je te helpen bepalen of het gevaar reëel is. Als het gevaar niet onmiddellijk is, helpen de frontale kwabben je om te beslissen wat je moet doen als reactie op de stress.

Voor milde of matige bedreigingen kunnen de frontale kwabben vaak je amygdala opheffen, zodat je de situatie rationeel kunt benaderen. Maar in het geval van sterke bedreigingen kan de amygdala de vecht-of-vluchtreactie veroorzaken.

Voor mensen uit het verre verleden was de vecht-of-vluchtreactie van vitaal belang. De dreiging van lichamelijk letsel was zeer reëel.

Tegenwoordig heb je echter meer kans om psychologische bedreigingen te ervaren, zoals de druk en stress van het moderne leven, werk en relaties. Ook deze emoties kunnen de vecht-of-vluchtreactie van de amygdala activeren.

Woede, agressie, angst en stress zijn allemaal veelvoorkomende emotionele triggers. Ze kunnen plotselinge, onlogische en zelfs irrationele reacties veroorzaken.

In zijn boek ‘Emotionele intelligentie: waarom het belangrijker is dan IQ’ uit 1995 noemde psycholoog Daniel Goleman deze emotionele overreactie op stress ‘amygdala-hijack’.

De amygdala-hijack vindt plaats wanneer je amygdala reageert op stress en je frontale kwabben uitschakelt.

Dat activeert de vecht-of-vluchtreactie en schakelt rationele, beredeneerde reacties uit. Met andere woorden, de amygdala “kaapt” de controle over je hersenen en je reacties.

Koop hier het boek Emotionele intelligentie:

Goleman was ook verantwoordelijk voor het populariseren van het concept van emotionele intelligentie (EI). Hij legde uit hoe EI mensen kan helpen hun emoties te beheersen en hun gedrag en denken te sturen. Waar amygdala-hijack natuurlijk en onmiddellijk is, kan EI je helpen de controle terug te krijgen.

EI kan je ook helpen de emoties van andere mensen te herkennen, zodat je ze kunt begrijpen en beïnvloeden. Golemans idee van EI benadrukt echter dat individuen zich eerst bewust moeten zijn van hun eigen emoties en de gevoelens van mensen om hen heen voordat ze het voor anderen kunnen gebruiken.

Wat zijn de symptomen van een amygdala-hijack?

De symptomen van een amygdala-hijack worden veroorzaakt door de chemische reactie van het lichaam op stress. Wanneer je stress ervaart, geven je hersenen twee soorten stresshormonen af: cortisol en adrenaline. Beide hormonen, die door de bijnieren worden afgegeven, bereiden je lichaam voor op vechten of vluchten.

Samen doen deze stresshormonen een aantal dingen met je lichaam als reactie op stress:

  • de bloedtoevoer naar de spieren wordt verhoogd, zodat je meer kracht en snelheid hebt om te vechten of te vluchten
  • je luchtwegen worden verruimd zodat je meer zuurstof kunt opnemen en gebruiken
  • je bloedsuikerspiegel wordt verhoogd om je onmiddellijk van energie te voorzien
  • je pupillen worden verwijd om je zicht te verbeteren voor snellere reacties

Wanneer deze hormonen vrijkomen, kun je last krijgen van:

  • hoge hartslag
  • zweterige handpalmen
  • klamme huid
  • kippenvel op het oppervlak van je huid

Een amygdala-hijack kan leiden tot ongepast of irrationeel gedrag. Na een amygdala-hijack kun je andere symptomen ervaren, zoals schaamte en spijt.

Hoe kun je een amygdala-hijack stoppen?

Een amygdala-hijack is een automatische reactie. Je lichaam onderneemt actie zonder enige bewuste inbreng van jou.

Dat betekent echter niet dat je een amygdala-hijack niet kunt stoppen of voorkomen. Er is alleen een bewuste inspanning voor nodig om je amygdala te deactiveren en je frontale kwabben te activeren, het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor rationeel, logisch denken.

Wanneer jij je bedreigd of aanzienlijk gestrest voelt, erken dan hoe je lichaam voelt en wat het doet. Dit is de vlucht-of-vechtreactie van je lichaam. Maak de balans op van je emoties en eventuele lichamelijke symptomen. (In het begin moet deze evaluatie mogelijk plaatsvinden na een amygdala-hijack-aanval, omdat het stoppen van een hijack op het moment moeilijk kan zijn.

Als je deze reactie dan weer voelt, erken het dan en werk eraan om de controle terug te krijgen. Bedenk dat dit een automatische reactie is, maar niet de meest logische.

Als je gekalmeerd bent of minder gestrest bent, kun je je frontale cortex activeren. Begin met na te denken over wat de reactie activeerde en hoe je je voelde. Overweeg vervolgens de antwoorden die je kunt en zou moeten hebben. Dit zullen meer doordachte en rationele reacties zijn. Als je je op dat moment nog steeds emotioneel voelt, geef jezelf dan meer tijd.

Ademhaling

Tijdens het hoogtepunt van een vecht-of-vluchtreactie kan ademhaling een krachtig hulpmiddel zijn. Denk aan de snelheid van je ademhaling en werk eraan om deze te vertragen. Zoek een rustig, natuurlijk ritme. Concentreer je op hoe je lichaam aanvoelt terwijl je in- en uitademt.

Nadat de reactie is ontvangen, bekijk je wat er is gebeurd. Overweeg de triggers die hebben geleid tot de vecht-of-vluchtreactie. Wanneer je waarschuwingssignalen en triggers herkent, kun je mogelijk gemakkelijker omgaan met de stress die in de eerste plaats tot de reactie leidt.

Hoe een amygdala-hijack te voorkomen?

De beste manier om een ​​amygdala-hijack te voorkomen, is door te begrijpen welke dingen de reactie veroorzaken, zodat je ze kunt vermijden. Als alternatief kun je oefeningen zoals mindfulness gebruiken om je te helpen de reacties van je lichaam beter te beheersen wanneer je de reactie voelt.

Emotionele, mentale en zelfs fysieke stress kan de vecht-of-vluchtreactie van de amygdala veroorzaken. Wanneer je de symptomen van een amygdala-hijack begint te voelen, pauzeer dan. Noteer wat je voelt en wat je naar dit moment heeft geleid. Herken eventuele lichamelijke veranderingen die je ervaart.

Overweeg ook wat deze gevoelens heeft veroorzaakt. De triggers van de meeste mensen vallen in dezelfde algemene categorieën (stress, woede, agressie), maar de triggers van elke persoon zullen voor hen uniek zijn.

Dit zijn de beginstappen van een oefening die mindfulness wordt genoemd. Mindfulness helpt je om meer aanwezig en betrokken te zijn bij je reacties en keuzes.

Door mindfulness kun je de balans opmaken van dingen zoals hoe je je voelt en wat je stimuleert. Je kunt leren rationeel en logisch te reageren. Dit is een andere manier om te zeggen dat je de controle kunt wegnemen van je amygdala en het terug kunt geven aan je frontale cortex.

Voor milde of matige bedreigingen kunnen de frontale kwabben vaak je amygdala opheffen, zodat je de situatie rationeel kunt benaderen. Maar in het geval van sterke bedreigingen kan de amygdala de vecht-of-vluchtreactie veroorzaken.

Mindfullness vraagt ​​oefening. Het is gemakkelijk om met je gedachten rond te dwalen wanneer je je voor het eerst probeert te concentreren op je lichaam en gevoelens. Maar zoals met zoveel dingen, maakt oefening het gemakkelijker.

Bovendien is het belangrijk om deze technieken regelmatig te oefenen, niet alleen als je in een zeer emotionele toestand bent.

Een manier om je geest te helpen focussen tijdens mindfulness-oefeningen, is door je ademhaling actief te beheersen. Focus op in- en uitademen. Concentreer je op hoe de lucht je op dat moment laat voelen en merk op hoe je lichaam beweegt als reactie op de lucht.

Hoewel je misschien andere manieren vindt om een ​​amygdala-hijack te voorkomen, zijn dit de twee belangrijkste manieren. Leren om triggers te vermijden, kan ervoor zorgen dat je amygdala geen kans krijgt om je emotionele controle te overheersen. Mindfulness kan je helpen de emotionele reacties te vertragen en om te keren.

  • Redenering. Als je je emotionele reactie eenmaal tot bedaren hebt gebracht, kun je redeneren en logica gebruiken om over je situatie na te denken. Op deze manier heb je opties voor hoe je zult reageren, en kun je degene kiezen die het beste bij de situatie past, niet degene die een emotionele reactie vervult.

  • Mindfullness. Gebruik meditatie of gecontroleerde ademhaling om de energie van je lichaam te concentreren. Dit zal je helpen om op een vreedzame manier op een bedreiging of stress te reageren. Het zal je helpen een amygdala-hijak te stoppen, zodat je de controle kunt behouden.

Tot slot

De vecht-of-vluchtreactie van de amygdala was nuttig voor de mens van vroeger. Ze ondervonden regelmatig echte, onmiddellijke fysieke bedreigingen. Vandaag is dat niet het geval.

De moderne wereld is vol stress, maar het wordt vaak veroorzaakt door reacties op gebeurtenissen, zoals natuurrampen en conflicten, of zelfs werk, verkeer en ruzies met familie. De amygdala reageert nog steeds op deze stress alsof het een fysieke bedreiging is.

Je kunt deze amygdala-hijak echter voorkomen. Je kunt controle krijgen over de irrationele emotionele reacties van je hersenen.

Je kunt dit doen door te vertragen, diep adem te halen en je gedachten te heroriënteren. Met deze stappen kunnen de frontale lobben van je hersenen de irrationele amygdala overnemen. Wanneer dit gebeurt, heb je controle over je reacties en zul je geen spijt of schaamte voelen over je gedrag.

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen.

🙏😊

PS: Ik heb een cursus gemakt over de Wet van Aantrekkingskracht, waarmee je leert meer controle te krijgen over je leven en je droomleven creëren:

Manifesteren kun je leren!

Wil jij leren je droomleven te manifesteren en moeiteloos veel geld verdienen?

Doe dan mee met mijn cursus “Manifesteer je Droomleven” In deze online cursus leer de Wet van Aantrekking duidelijk te begrijpen. Het geeft je inzicht in “hoe de wet van aantrekking werkt” en “hoe je het kunt toepassen” om je droomleven te manifesteren.

Cursus Wet van Aantrekkingskracht: 
Manifesteer je Droomleven van € 179 voor € 47

Wat krijg je allemaal?

✅ Je gaat leren hoe de wet van aantrekking werkt
✅ Je gaat leren hoe moeiteloos veel geld kunt verdienen
✅ Je krijgt bewijzen, sleutels, tools en geheimen over de Wet van Aantrekkingskracht
✅ Je krijgt meteen toegang tot de online lesomgeving
✅ Je krijgt 5 modules (1 module per week) met lessen en oefeningen

Lees meer…

Plaats een reactie