Struggel je met Beslissingen? Probeer Deze Tip van Mijn Therapeut

Iedereen heeft wel eens gestaan voor een belangrijke keuze in het leven. De twijfel slaat toe, en we raken verstrikt in gedachten over wat we moeten doen. Deze gevoelens van verwarring en stress kunnen ons allemaal overkomen, of het nu gaat om het plannen van een reis, het nemen van een belangrijke levensbeslissing, of simpelweg het veranderen van ons kapsel. In dit artikel gaan we bespreken hoe je deze gevoelens van onzekerheid kunt overwinnen en weloverwogen beslissingen kunt nemen.

De Last van Overdenken

Velen van ons zijn vatbaar voor overdenken en het eindeloos analyseren van opties. Dit kan leiden tot een staat van ‘keuzestress,’ waarin we vastzitten in een eindeloze lus van gedachten zonder duidelijke oplossing. Het voelt soms alsof we steeds dieper wegzakken, vergelijkbaar met een zinkende beanbagstoel, terwijl we proberen de voor- en nadelen af te wegen en iedereen in onze omgeving om advies vragen.

Deze constante mentale strijd heeft een negatieve invloed op ons lichaam en ons zenuwstelsel. We verspillen kostbare energie aan piekeren en analyseren, wat ons uiteindelijk niet dichter bij een oplossing of actie brengt. Het kan zelfs leiden tot meer ontevredenheid.

De Clarity-vraag

Gelukkig is er een eenvoudige vraag die je kunt stellen om helderheid te krijgen in dergelijke situaties. Vraag jezelf af: “Wat zal ik het minst betreuren?” Dit is de sleutel tot het nemen van beslissingen die bij je passen en het verminderen van onnodige stress.

Bijvoorbeeld, als je twijfelt over het wel of niet maken van een reis, stel jezelf dan de vraag: “Zal ik meer spijt hebben van het annuleren van de reis of van het gaan terwijl ik me niet helemaal fit voel?” Dit helpt je om je prioriteiten in perspectief te plaatsen.

Voor mensen die worstelen met keuzestress, zoals degenen met PTSS, angststoornissen of ADHD, kan deze benadering bijzonder waardevol zijn. Het stelt je in staat om te stoppen met malen en een weloverwogen beslissing te nemen.

Voorbeeldscenario’s

Laten we eens naar enkele veelvoorkomende scenario’s kijken:

  • Werk en ondernemerschap: Als je overweegt om van baan te veranderen en je eigen bedrijf te beginnen, vraag jezelf af welke keuze je later het minst zal betreuren – niet ontslag nemen of niet proberen als ondernemer.
  • Nieuwe ondernemingskansen: Als je nadenkt over het starten van een nieuw project in je bedrijf, stel jezelf de vraag of je meer spijt zult hebben van het niet proberen of van het niet doen.
  • Relaties: In gevallen van relatieproblemen, overweeg wat je het minst zou betreuren – bij de ander blijven of vertrekken en aan jezelf werken.

Het stellen van deze vraag kan je helpen om beslissingen te nemen die in lijn zijn met je waarden en doelen.

Conclusie

Keuzestress en overdenken kunnen ons leven verlammen en stress veroorzaken. Gelukkig is er een eenvoudige vraag die je kan helpen om helderheid te krijgen en de weg voorwaarts te vinden. Vraag jezelf wat je het minst zou betreuren en laat dat je leiden bij het nemen van beslissingen.

Deel dit artikel met anderen die worstelen met overdenken en help hen om uit die mentale lus te komen. Vergeet niet dat het nemen van beslissingen en actie ondernemen een van de meest bevrijdende en krachtige stappen is die je kunt zetten in je leven.

Plaats een reactie