De kracht van kwetsbaarheid als hulpmiddel bij leiderschap

Kwetsbaarheid, als een hulpmiddel bij leiderschap en op de werkplek, kan van invloed zijn op de hele cultuur. Kan kwetsbaarheid de sleutel zijn tot beter leiderschap? Roelof Klöpping deed research op Clubhouse en schreef er een artikel over voor het Clubhouse Journaal.

Leiderschapsstrategie

Brené Brown is dé kwetsbaarheidsexpert. Haar boeken zijn bestsellers en met haar nieuwste aanbod, Dare To Lead / Durf te leiden / richt ze haar aandacht op de wereld van het werk.

Kwetsbaarheid lijkt soms niet op zijn plaats wanneer ze in de werksfeer terechtkomen, maar het is echt krachtig.

Kwetsbaarheid, als hulpmiddel bij leiderschap en op de werkplek, kan van invloed zijn op de hele cultuur en creativiteit van een team. Het kan de output verhogen, het kan een plaats creëren voor moed en het is een kracht die moet worden aangewend.

Daarom is een korte samenvatting van het onderzoek van Brené met betrekking tot de kracht van kwetsbaarheid in relatie tot de werkplek altijd nuttig. Vooral als het echt de sleutel kan zijn tot beter leiderschap.

Brené definieert kwetsbaarheid als onzekerheid, risico en emotionele blootstelling.

Als je kwetsbaarheid aan het begin van die zin zou vervangen door het woord leiderschap, zou dat ook heel goed definiëren.

Dat is een van de punten van Brené, kwetsbaarheid en leiderschap gaan hand in hand. Beide vereisen dat we het risico nemen om naar voren te stappen en op een forum te verschijnen dat ons blootstelt.

Als we kwetsbaar zijn en als we leiding geven, zijn er geen garanties dat we zullen slagen. Risico’s en onzekerheid zijn zaken die leiders elke dag weerstaan. Kwetsbaar zijn en leidend zijn terwijl je dit kwetsbare bezit, is moedig werk en je kunt niet moedig zijn zonder kwetsbaar te zijn.

Misschien is het eerlijk om te zeggen dat moed, kwetsbaarheid en leiderschap allemaal hand in hand gaan. Als dat het geval is, zijn kwetsbare leiders verreweg de moedigste.

Hopelijk helpt het bekijken van dingen met deze lens het (soms) schijnbaar onwrikbare idee dat kwetsbaarheid een zwakte is, uit te roeien.

Brené bespreekt het zien van kwetsbaarheid als moedig en sterk bij anderen, maar als een zwakte in onszelf. Een onbehulpzame dubbele standaard die leiders ervan weerhoudt de beloning te oogsten die kwetsbaarheid op de werkplek met zich meebrengt. Wat is de beloning?

Veel meer creativiteit en innovatie. Je teamleden zullen eerder risico’s nemen, iets nieuws proberen, omgaan met het ongemak dat mislukken een optie is.

Kwetsbaarheid kan ruimte creëren voor ‘productief falen’, zoals Brené het noemt. Een lastige zaak voor mensen om in te kopen, maar een manier van denken en werken die mislukking verandert in een kans om te leren. Als je weet dat productief falen een mogelijkheid is, ben je misschien meer geneigd om moedig te zijn en ondanks de risico’s iets groters en beters te creëren.

Wanneer een personeelsbestand kwetsbaarheid ziet die door hun leiders worden genoemd en gedeeld, en waar ze ook de risico’s van mislukking erkennen, maar het zien als een kans om te leren, zullen ze waarschijnlijk geloven dat ze een deel daarvan zelf kunnen weerspiegelen.

Om dit te laten gebeuren, vraagt ​​u uw teamleden en uzelf echter om van comfort af te komen.

Brené deelt haar mening dat onze tolerantie voor ongemak verloren is gegaan. Ze bespreekt het feit dat om kwetsbaarheid een optie te zijn, troost van tafel moet worden genomen. Dit komt omdat ze moed en troost niet ziet als het naast elkaar kunnen bestaan. Je kunt niet comfortabel en moedig zijn.

Brené suggereert dat leiders een cultuur creëren waarin ongemak synoniem is aan bewegen in de goede richting, omdat het betekent dat we allemaal groeien en onszelf, onze leiders en elkaar op een productieve en gunstige manier uitdagen. Leiders kunnen dit verder normaliseren voor hun personeel en ook hun eigen ongemak delen.

Brené erkent wel dat de overgang van comfort naar ongemak veel mensen vraagt. Ze wijst er echter ook op dat innovatie en leren – zowel op professioneel als persoonlijk vlak – vaak ongemakkelijk zijn, maar de moeite waard.

Kwetsbaarheid gaat niet over het laten zien van alle facetten van onszelf. Het gaat er niet om onze diepste en donkerste angsten bloot te leggen.

Brené is er heel duidelijk over dat kwetsbaarheid niet gaat over het “alles er maar uit gooien”.

Kwetsbaarheid bij leiderschap gaat over het delen van wat gepast is op de werkplek en het hebben van een aantal grenzen rond wat nuttig en toepasselijk is en wat niet. Dit komt omdat, zoals ze het uitlegt, kwetsbaarheid zonder grenzen geen kwetsbaarheid is.

Natuurlijk heeft elke leider een plek nodig waar hij ‘alles er uit kan gooien’ en wat sympathie of zelfhulp kan aanwenden.

Kwetsbaarheid op de werkplek gaat daar echter niet over. Kwetsbare leiders zijn ideaal gemotiveerd om hun kwetsbaarheid te gebruiken en te delen om zich te ontwikkelen en uit te groeien tot betere leiders, om de kracht van kwetsbaarheid en moed te modelleren en een omgeving te creëren waarin het personeel hetzelfde kan doen. Overkoepelend is dit hoopvol

Aanbevolen boeken voor bij dit artikel

Wil je meer weten over de kracht van kwetsbaarheid en kwetsbaarheid bij leiderschap? Dan zijn wellicht onderstaande boeken van Brené Brown een goede keuze om te kopen.

Plaats een reactie