De Tijger Ontwaakt

BOEKEN TIP! – De Tijger Ontwaakt door Peter Levine

Dit is een langverwacht en broodnodig boek over het genezen van trauma.

Peter Levine is gepromoveerd in zowel medische fysica als psychologie, en zijn levenswerk is gericht op het begrijpen en genezen van trauma in al zijn vormen.

Dit boek biedt zowel grote hoop als praktische hulp. Het stelt dat trauma niet alleen kan worden genezen, maar dat het ook transformatief kan zijn.

Traditioneel wordt trauma beschouwd als een psychologische en medische aandoening van de geest. Ik ben het volledig met Levine eens als hij zegt dat “de praktijk van de moderne geneeskunde en psychologie en de diepe relatie die ze hebben bij de genezing van trauma wordt enorm onderschat.”

We moeten begrijpen hoe het lichaam wordt beïnvloed door trauma en zijn centrale positie bij het genezen van de nasleep ervan. Om trauma’s echt te begrijpen en te genezen, moeten we samen toegang krijgen tot lichaam en geest als een eenheid.

Peter Levine heeft een dergelijke aanpak ontwikkeld die hij Somatic Experiencing noemt.

Het boek heeft vier secties:

  1. Het lichaam als genezer
  2. Symptomen van trauma
  3. Transformatie en heronderhandeling
  4. Eerste hulp bij trauma

Sectie 1 kijkt naar de aangeboren wijsheid om te genezen die we allemaal hebben, en weef deze tot een samenhangend geheel. Peter Levine heeft veel geleerd van het bestuderen van wilde dieren en de vraag wordt gesteld waarom ze zelden getraumatiseerd zijn. Je krijgt uit dit gedeelte een beter idee van hoe je organisme werkt. Er zijn handige oefeningen die je zullen helpen de gevoelde zin door je eigen ervaring te leren kennen.

Sectie 2 geeft een meer diepgaande uiteenzetting van de kernelementen van een traumatische reactie en de realiteit waarmee een getraumatiseerde persoon leeft.

Sectie 3 beschrijft het proces waarmee we onze trauma’s kunnen transformeren, of ze nu persoonlijk of sociaal zijn.

Sectie 4 biedt praktische informatie om te helpen voorkomen dat trauma ontstaat na een ongeval.

Dit is een boek over shocktrauma dat optreedt wanneer we mogelijk levensbedreigende gebeurtenissen meemaken die ons vermogen om effectief te reageren overweldigen. Levine maakt onderscheid tussen dit en ontwikkelingstrauma. Hij hoopt dat de informatie in dit boek nieuwe mogelijkheden zal introduceren voor het genezen van trauma. Zijn ervaring is dat veel van de momenteel populaire benaderingen voor het genezen van trauma’s op zijn best slechts tijdelijke verlichting bieden.

Hij gelooft dat lichaamssensatie, in plaats van intense emoties, de sleutel is tot genezing van trauma.

We moeten allemaal de informatie in dit boek begrijpen. Het is belangrijk op zowel persoonlijk als maatschappelijk niveau. Zoals de auteur zegt: “Trauma kan zichzelf in stand houden. Trauma veroorzaakt trauma en zal dit uiteindelijk blijven doen, generaties in families, gemeenschappen en landen doorkruisen totdat we stappen ondernemen om de verspreiding ervan in te dammen. Op dit moment staat het transformeren van trauma binnen groepen mensen nog in de kinderschoenen. “

Levine beweert dat traumatische symptomen voortkomen uit het bevroren residu van energie dat niet is afgevoerd na de traumatische gebeurtenis. Dit residu blijft gevangen in het zenuwstelsel, waar het grote schade kan aanrichten aan ons lichaam en onze geest.

Deze restenergie blijft in het lichaam aanwezig en veroorzaakt vaak een grote verscheidenheid aan symptomen, b.v. angst, depressie en psychosomatische en gedragsproblemen. Deze symptomen zijn de manier waarop het organisme de niet-ontladen restenergie vasthoudt. We moeten leren hoe we het proces van het in, door en uit de onbeweeglijkheid of bevriezing kunnen voltooien. Dit boek geeft ons handvatten om dat te doen.

De boodschap en toon van het boek is hoopvol, in de overtuiging dat wij mensen het aangeboren vermogen hebben om niet alleen onszelf, maar ook onze wereld, te genezen van de slopende gevolgen van trauma.

Boek kopen

De Tijger ontwaakt van Peter Levine is verkrijgbaar in paperback, ebook en luisterboek.

Plaats een reactie