EFT Tapping: Een effectieve methode voor het verwerken van trauma gerelateerde klachten

Wat is EFT Tapping?

Emotional Freedom Techniques (EFT) Tapping is een alternatieve therapie die gericht is op het oplossen van emotionele problemen, zoals angst, stress en trauma, door middel van het kloppen op bepaalde acupunctuurpunten op het lichaam. EFT Tapping combineert elementen van acupunctuur, neurolinguïstisch programmeren (NLP) en cognitieve gedragstherapie (CGT).

EFT Tapping is gebaseerd op het idee dat emotionele problemen worden veroorzaakt door een verstoring in het energiesysteem van het lichaam. Door op bepaalde acupunctuurpunten te kloppen, wordt de energie weer in balans gebracht en kunnen emotionele blokkades worden opgelost.

Hoe werkt EFT Tapping?

EFT Tapping werkt door het combineren van fysieke en mentale stimulatie. Het proces begint met het vaststellen van het probleem dat moet worden opgelost. Vervolgens wordt er een affirmatie uitgesproken, zoals “Ondanks mijn angst, hou ik van en accepteer ik mezelf”. Terwijl de affirmatie wordt uitgesproken, worden er op specifieke acupunctuurpunten op het lichaam geklopt. Dit kloppen stimuleert het energiesysteem van het lichaam en zorgt ervoor dat de energie weer in balans komt.

De acupunctuurpunten die worden gebruikt bij EFT Tapping zijn dezelfde als die bij acupunctuur worden gebruikt. Ze bevinden zich op de meridianen van het lichaam, die worden beschouwd als de kanalen waar de energie doorheen stroomt. Door op deze punten te kloppen, wordt de stroom van energie gestimuleerd en worden emotionele blokkades opgeheven.

Wat zijn de voordelen van EFT Tapping bij angst en trauma klachten?

EFT Tapping wordt steeds populairder als behandeling voor angst en trauma klachten. Dit komt doordat het effectief kan zijn bij het verlichten van symptomen zoals angst, paniekaanvallen, fobieën, depressie, PTSS en andere trauma gerelateerde klachten. EFT Tapping is ook bekend om het verbeteren van slaapproblemen, vermoeidheid en het verbeteren van de algehele stemming.

EFT Tapping kan bijvoorbeeld helpen bij angst door de angst te verminderen en het gevoel van controle over de situatie te vergroten. Door het kloppen op de acupunctuurpunten worden emoties gereguleerd, wat kan leiden tot vermindering van spanning en stress. Dit kan resulteren in een afname van angstgevoelens en symptomen.

EFT Tapping kan helpen bij verwerking van traumatische ervaringen

Bij trauma gerelateerde klachten kan EFT Tapping helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen. Door het kloppen op de acupunctuurpunten kan de persoon in staat zijn om de emotionele lading van de ervaring te verminderen. Dit kan helpen bij het verminderen van de symptomen van PTSS, angst, fobieën, paniekaanvallen en andere trauma gerelateerde klachten.

EFT Tapping kan helpen bij het verminderen van negatieve emoties

EFT Tapping kan ook helpen bij het verminderen van negatieve emoties die geassocieerd worden met specifieke gebeurtenissen of situaties. Bijvoorbeeld, als iemand angstig is voor spreken in het openbaar, kan EFT Tapping helpen bij het verminderen van die angst en het vergroten van het zelfvertrouwen van de persoon.

EFT Tapping combineert cognitieve herstructurering en acupressuurtechnieken

EFT Tapping werkt door het combineren van cognitieve herstructurering en acupressuurtechnieken. Het idee achter EFT Tapping is dat door het kloppen op specifieke acupunctuurpunten op het lichaam, de persoon de energiestroom in het lichaam kan herstellen en blokkades kan opheffen. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan het cognitieve aspect door het richten van de aandacht op de negatieve emotie of ervaring en het veranderen van de manier waarop de persoon erover denkt.

EFT Tapping is een gemakkelijk te leren en non-invasieve techniek

EFT Tapping is een non-invasieve techniek die gemakkelijk te leren is en die overal en op elk moment kan worden gebruikt. Het is een zelfhulp techniek die mensen kunnen gebruiken om zichzelf te helpen bij het verminderen van stress en angst. Het kan ook worden gebruikt in combinatie met andere therapieën, zoals psychotherapie en medicatie.

EFT Tapping is geen vervanging voor professionele behandeling

Het is belangrijk om te benadrukken dat EFT Tapping geen vervanging is voor professionele behandeling van trauma gerelateerde klachten. Het kan wel een waardevolle aanvulling zijn op een behandeling en kan helpen bij het verminderen van symptomen.

Er zijn bronnen beschikbaar om EFT Tapping te leren

Als je geïnteresseerd bent in het leren van EFT Tapping, zijn er veel bronnen beschikbaar. Er zijn boeken, online cursussen en gecertificeerde EFT Tapping therapeuten die je kunnen helpen bij het leren van de techniek en het toepassen ervan op je eigen situatie. Het is altijd belangrijk om een professional te raadplegen als je ernstige trauma gerelateerde klachten hebt en hulp nodig heeft bij het herstellen van de gevolgen van een trauma.

Plaats een reactie