Hoe Emoties en Trauma uit het Lichaam Te Bevrijden

Je hebt vast weleens gehoord dat emoties en trauma zich kunnen vastzetten in het lichaam. Maar hoe krijg je die emoties en trauma’s er precies uit? Misschien heb je al verschillende methoden geprobeerd, zoals meditatie, therapie en yoga, maar vraag je je af hoe je ze eigenlijk moet vinden om ze los te laten. In dit artikel delen we een eenvoudige praktijk die je kan helpen om vastzittende emoties en trauma in het lichaam te lokaliseren en vrij te maken.

De verborgen emoties: Waarom ze zich verstoppen

Heb je ooit het gevoel gehad dat die vastzittende emoties zich voor je verbergen? Dat klopt waarschijnlijk. Er is een reden waarom ze onderdrukt en gevangen zijn geraakt in het lichaam. Trauma is niet zozeer wat er met ons gebeurt, maar eerder de disconnectie die we ervaren van onszelf en ons lichaam wanneer een ervaring te pijnlijk of overweldigend is om aanwezig bij te blijven.

De rol van Fascia: De verbinding tussen emoties en lichaam

Fascia, ook wel bekend als bindweefsel, is een cruciaal element in ons lichaam dat alle andere elementen verbindt, zoals zenuwen, spieren, botten, bloedvaten en organen. Dit bindweefsel reageert op alles wat we fysiek, emotioneel en omgevingsgebonden ervaren, en het speelt een essentiële rol bij het vasthouden van emoties en trauma in het lichaam.

Het belang van sensaties: Een praktische benadering

Om vastzittende emoties te vinden, is het essentieel om in contact te komen met onze zintuigen en de sensaties in ons lichaam. Deze praktijk van fasciarelease biedt een gestructureerde manier om je lichaam te verkennen, bewust te voelen en de opgehoopte emoties los te laten.

Bewustwording en verandering: Het proces van genezing

Het proces van het bevrijden van vastzittende emoties kan ongemakkelijk en zelfs angstaanjagend zijn, maar het is ook het pad naar echte genezing en bevrijding van trauma. Door bewust te worden van onze reactiepatronen en weerstand, kunnen we de onderliggende emoties confronteren en transformeren.

Conclusie

Het bevrijden van vastzittende emoties en trauma uit het lichaam is een reis naar heelheid en bevrijding. Het vraagt om moed, geduld en een diepe verbinding met ons lichaam en onze emoties. Maar uiteindelijk leidt dit proces tot een diep gevoel van thuiskomen in ons eigen lichaam en leven.

Deel jouw ervaringen

Heb je al ervaring met het loslaten van vastzittende emoties? Deel je verhaal en laat anderen inspireren in de opmerkingen hieronder. Jouw ervaring kan anderen helpen op hun eigen reis naar genezing en bevrijding.

Mijn boeken tips!

Er zijn verschillende Nederlandstalige boeken die dieper ingaan op fascia, emotioneel trauma en lichaamsgerichte therapieën. Hier zijn enkele suggesties:

  1. “Fascia: Wat het is en hoe het werkt” door David Lesondak – Dit boek biedt een uitgebreide introductie tot fascia, inclusief de rol ervan bij het vasthouden van trauma in het lichaam.
  2. “De stem van het lichaam” door Peter A. Levine – Peter Levine is een pionier op het gebied van lichaamsgerichte therapieën en trauma. Dit boek onderzoekt hoe trauma zich in het lichaam manifesteert en hoe lichaamsgerichte benaderingen kunnen helpen bij het genezingsproces.
  3. “Trauma en geheugen” door Dr. Bessel van der Kolk – Dr. van der Kolk is een autoriteit op het gebied van traumaonderzoek en therapie. In dit boek bespreekt hij de complexe relatie tussen trauma, geheugen en het lichaam, en biedt hij inzichten in effectieve behandelmethoden.
  4. “The Body Keeps the Score” door Bessel van der Kolk is oorspronkelijk in het Engels geschreven, maar is ook vertaald naar het Nederlands onder de titel “Traumasporen in lichaam, brein en geest”. Het biedt diepgaande inzichten in hoe trauma zich in het lichaam nestelt en hoe lichaamsgerichte therapieën kunnen helpen bij het herstel.

Deze boeken bieden waardevolle inzichten en technieken voor het begrijpen en verwerken van emotioneel trauma en het belang van het fasciale systeem in het genezingsproces.

Plaats een reactie