9 Tekenen dat Je op de Weg naar Genezing Bent

Het is belangrijk om te beseffen dat genezing niet altijd gemakkelijk is. Er rust nog steeds een stigma op het zoeken van therapie en het doen van zelfreflectie. Vaak wordt gedacht dat alleen zwakke of ‘gekke’ mensen dit doen, maar dat is absoluut niet waar. Genezing kan een uitdaging zijn, maar het is een reis die leidt tot diepe voldoening die niets van buitenaf kan verstoren.

Deze reis kan erg nederig zijn, maar zoals het gezegde gaat, “hoog risico, hoge beloning”. Tijdens deze reis zul je groeipijnen ervaren die gepaard gaan met verandering en zelfintegratie. Het is belangrijk om vooruit te blijven bewegen, want deze ongemakkelijke momenten helpen je om uiteindelijk een leven te leiden met een dieper gevoel van innerlijke vrede.

Hier zijn negen ongemakkelijke tekenen dat je aan het genezen bent:

1. Je staat jezelf toe je emoties te voelen

Wanneer je nog steeds vastzit in de overlevingsmodus, ben je meestal gericht op logica en vermijd je emoties omdat ze pijnlijk zijn om te voelen en te verwerken. Maar als je begint te genezen, erken je zowel negatieve als positieve emoties omdat je beseft dat een teveel aan focus op één ervan schadelijk is voor je welzijn. Het kan ongemakkelijk zijn in het begin, maar het erkennen en valideren van je emoties is een belangrijk onderdeel van het genezingsproces.

2. Je wordt beter in het stellen en handhaven van grenzen

Als je niet genezen bent, vind je het vaak moeilijk om grenzen te stellen en te handhaven omdat je bang bent voor afwijzing of gevoelens van schaamte en schuld. Het stellen van grenzen kan ongebruikelijk aanvoelen als je er niet aan gewend bent, maar het leidt tot gezondere interpersoonlijke relaties en geeft je de mentale en emotionele helderheid om je eigen beslissingen te nemen.

3. Je accepteert dat je moeilijke ervaringen hebt meegemaakt

Het leven kan hard en oneerlijk zijn, maar in plaats van je ervaringen te onderdrukken, erken en accepteer je dat ze hebben plaatsgevonden. Je begrijpt dat deze gebeurtenissen een blijvende invloed op je hebben gehad, en door deze acceptatie doet de pijn van deze ervaringen uiteindelijk minder pijn, omdat je de waarheid hebt geaccepteerd en de controle over je levensverhaal hebt herwonnen.

4. Je reageert minder impulsief en bent meer responsief

Wanneer je in overlevingsmodus zit, reageer je vaak impulsief op situaties zonder erover na te denken. Maar tijdens het genezingsproces begin je te twijfelen aan je reacties en gevoelens. Je begint zelfregulering te oefenen, zelfanalyse te doen en verantwoordelijkheid te nemen voor je emoties en acties.

5. Je begrijpt dat genezing geen lineair proces is

Genezing is ongemakkelijk omdat je geconfronteerd wordt met dingen die je liever had willen onderdrukken. Maar na verloop van tijd begrijp je dat deze ongemakkelijkheid normaal is, omdat genezing geen rechtlijnig pad naar innerlijke vrede is. Je ervaart de ups en downs van genezing en beseft dat je gevoelens van vandaag niet noodzakelijk overeenkomen met die van morgen.

6. Je stapt uit je comfortzone

Genezing gaat niet alleen over het accepteren en erkennen van traumatische ervaringen. Het stelt je ook in staat om moediger te worden en nieuwe dingen te proberen. Je bent niet langer bang voor dingen die je eerder angst aanjoegen, en je hebt meer zelfvertrouwen om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

7. Je accepteert teleurstellingen en gaat ermee om

Het leven kent ups en downs, en tijdens het genezingsproces leer je om teleurstellingen te accepteren en er op een gezondere manier mee om te gaan. Je begrijpt dat slechte dagen kunnen gebeuren, maar dat ze tijdelijk zijn. Teleurstellingen worden geaccepteerd en met meer kalmte behandeld.

8. Je ervaart innerlijke vrede

Genezing leidt tot zelfintegratie en innerlijke vrede. Je vergeeft jezelf diep en kunt ook anderen gemakkelijker vergeven. Hierdoor ben je minder geneigd tot zelfsabotage omdat je innerlijk in harmonie bent en je innerlijke conflicten hebt opgelost.

9. Je staat open voor hulp en ondersteuning

Als onafhankelijke overlevende was je misschien gewend om geen hulp te vragen, maar tijdens het genezingsproces realiseer je je dat je niet alles alleen kunt doen. Je staat open voor hulp en begrijpt dat het oké is om anderen om hulp te vragen zonder je trots of schaamte.

Genezing is geen lineair proces, en het kan moeilijk zijn, maar het is de moeite waard. Of je nu al bezig bent met genezen of nog niet bent begonnen, wees trots op jezelf voor de stappen die je neemt om aan jezelf te werken. Het is een proces dat tijd kost, dus wees geduldig en blijf doorgaan.

Als je dit artikel waardevol vond, deel het dan met anderen die er baat bij zouden kunnen hebben. Bedankt voor het lezen en veel succes op je reis naar genezing!

Plaats een reactie