Hoe emoties worden gemaakt: De geheime wereld van de hersenen

Emoties zijn een fundamenteel onderdeel van ons leven, maar wat zijn emoties eigenlijk en hoe worden ze gevormd? Dit artikel verkent het boek How Emotions are Made: The Secret Life of the Brain van Dr. Lisa Feldman Barrett en onderzoekt hoe context en onze eigen interpretaties invloed hebben op onze emoties.

Emoties: niet zo universeel als we dachten

Al decennialang wordt gedacht dat emoties universele reacties zijn op specifieke stimuli, onafhankelijk van cultuur, taal en individuele verschillen. Emoties werden gezien als biologische en aangeboren reacties die door evolutie waren ontstaan om ons te helpen overleven. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat emoties niet universeel zijn en dat de manier waarop emoties worden ervaren sterk afhankelijk is van de context waarin ze worden ervaren.

Context en emoties

Lisa Feldman Barrett, auteur van “How Emotions are Made: The Secret Life of the Brain”, benadrukt het belang van context bij het begrijpen van emoties. Zij stelt dat emoties niet automatisch ontstaan, maar dat ons brein actief emoties construeert op basis van de informatie die het binnenkrijgt. Dit betekent dat emoties niet alleen worden beïnvloed door de specifieke situatie of gebeurtenis, maar ook door onze eigen interpretatie van die situatie. Onze eigen overtuigingen, verwachtingen en ervaringen spelen een belangrijke rol bij het construeren van emoties. Hierdoor kunnen dezelfde situaties bij verschillende mensen tot verschillende emoties leiden.

Emotieregulatie

Dit inzicht kan ons helpen om onze eigen emoties beter te begrijpen en te reguleren. Emotieregulatie verwijst naar het vermogen om emoties te beheersen en te moduleren. Door ons bewust te zijn van onze eigen interpretaties en gedachten over situaties, kunnen we onze emoties beïnvloeden en zelfs veranderen. Emotieregulatie kan bijvoorbeeld door middel van cognitieve gedragstherapie, waarbij negatieve gedachten en overtuigingen worden uitgedaagd en vervangen door meer positieve en helpende gedachten.

Taal en emoties

Taal speelt ook een cruciale rol bij het vormen van emoties. Woorden hebben niet alleen de kracht om emoties uit te drukken, maar kunnen ook emoties opwekken. Door taal te gebruiken die gericht is op positieve emoties, zoals dankbaarheid en liefde, kunnen we ons humeur verbeteren en onze emoties positief beïnvloeden. Aan de andere kant kan het gebruik van taal die gericht is op negatieve emoties, zoals woede en verdriet, onze emoties versterken en ons humeur verlagen.

Bewustwording van eigen gedachten en interpretaties

Het belangrijkste aspect van emotieregulatie is het bewustzijn van onze eigen gedachten en interpretaties. Door ons bewust te zijn van onze eigen interpretaties en gedachten over situaties, kunnen we onze emoties beïnvloeden en zelfs veranderen. Dit kan ons helpen om onze emoties beter te begrijpen en te reguleren.

Conclusie

De traditionele visie op emoties als universele reacties op specifieke stimuli wordt steeds meer ter discussie gesteld. Emoties blijken sterk afhankelijk te zijn van de context waarin ze worden ervaren en van onze eigen interpretatie van die context. Dit inzicht kan ons helpen om onze emoties beter te begrijpen en te reguleren, door ons bewust te zijn van onze eigen gedachten en interpretaties. Het gebruik van taal en het leren van emotieregulatie-vaardigheden kunnen ons helpen om onze emoties beter te begrijpen en ermee om te gaan.

Bekijk ook eens de video over How Emotions Are Made: The Secret Life of the Brain’ – Dr Lisa Feldman Barrett

Bekijk ook de video: You aren’t at the mercy of your emotions — your brain creates them

Het is belangrijk om te beseffen dat het begrijpen en reguleren van emoties een persoonlijk proces is dat tijd en inspanning vereist. Door middel van bewustwording, reflectie en oefening kunnen we leren hoe we onze emoties kunnen beïnvloeden en reguleren. Het kan nuttig zijn om professionele hulp te zoeken bij het leren van deze vaardigheden, zoals bij een psycholoog of een coach.

Het is ook belangrijk om te benadrukken dat het normaal is om emoties te ervaren en dat het niet de bedoeling is om emoties volledig te onderdrukken of te vermijden. Emoties zijn belangrijke signalen van ons lichaam en onze geest en kunnen ons helpen om belangrijke informatie te verkrijgen over onszelf en onze omgeving. Het leren begrijpen en reguleren van emoties kan ons helpen om deze signalen effectief te gebruiken en ons welzijn te verbeteren.

Kortom, emoties zijn niet universeel en worden sterk beïnvloed door de context waarin ze worden ervaren en onze eigen interpretatie van die context. Door ons bewust te zijn van deze factoren en door middel van taal en emotieregulatie-vaardigheden, kunnen we leren hoe we onze emoties beter kunnen begrijpen en reguleren. Dit kan ons helpen om ons welzijn te verbeteren en effectief om te gaan met uitdagende situaties in ons leven.

Bijpassende afirmaties

Affirmaties kunnen gebruikt worden om een positieve mindset over emoties te bevorderen. Hier zijn enkele voorbeelden van affirmaties over emoties:

 • Ik accepteer mijn emoties en geef mezelf toestemming om te voelen wat ik voel.
 • Emoties zijn normaal en natuurlijk en ik ben niet zwak omdat ik ze ervaar.
 • Ik kan mijn emoties begrijpen en reguleren door bewust te zijn van mijn gedachten en interpretaties.
 • Mijn emoties zijn waardevolle signalen die me kunnen helpen bij het nemen van beslissingen en het begrijpen van mezelf en anderen.
 • Ik ben in staat om mijn emoties te uiten op een constructieve manier die bijdraagt aan mijn welzijn en dat van anderen.
 • Ik kan leren om mijn emoties te gebruiken als een bron van kracht en veerkracht in moeilijke tijden.
 • Emoties kunnen me leiden naar groei, verandering en transformatie als ik bereid ben om ze te omarmen en te onderzoeken.
 • Ik accepteer en omarm al mijn emoties.
 • Emoties zijn normaal en gezond, ik hoef me er niet voor te schamen.
 • Ik ben in staat om mijn emoties op een gezonde manier te reguleren en te uiten.
 • Ik begrijp dat mijn emoties vaak een signaal zijn dat er iets in mijn leven moet veranderen, en ik ben bereid om daar actie op te ondernemen.
 • Ik geef mezelf toestemming om te voelen wat ik voel, zonder oordeel of schaamte.
 • Door mezelf te accepteren zoals ik ben, kan ik mijn emoties beter begrijpen en beheren.
 • Ik ben sterk genoeg om mijn emoties onder ogen te zien en ermee om te gaan.
 • Emoties zijn geen zwakte, maar een teken van menselijkheid en veerkracht.
 • Ik waardeer de rijkdom en diepte van mijn emoties en zie ze als een geschenk.
 • Door mijn emoties te uiten en te delen met anderen, kan ik beter begrepen en gesteund worden.

Bijpassende boeken

Er zijn verschillende boeken die interessant kunnen zijn als je meer wilt weten over de rol van emoties in ons leven en hoe we ze kunnen begrijpen en reguleren. Hieronder volgen enkele suggesties:

“How Emotions Are Made: The Secret Life of the Brain” door Lisa Feldman Barrett – Dit boek onthult de constructivistische theorie van emoties en hoe ons brein emoties construeert op basis van onze perceptie van de wereld om ons heen. Het kan je helpen beter te begrijpen hoe je emoties werken en hoe je ze kunt reguleren.

“Emotional Intelligence” door Daniel Goleman – Dit boek onderzoekt het belang van emotionele intelligentie in ons persoonlijke en professionele leven en biedt praktische strategieën voor het versterken van onze emotionele intelligentie. Het kan je helpen betere relaties te ontwikkelen, effectiever te communiceren en betere beslissingen te nemen.

“The Happiness Hypothesis: Finding Modern Truth in Ancient Wisdom” door Jonathan Haidt – Dit boek verkent de wetenschap van geluk en hoe we ons eigen geluk kunnen maximaliseren door middel van praktische technieken en wijsheid uit oude filosofieën en religies. Het kan je helpen je eigen geluk te begrijpen en te versterken.

“Mind Over Mood: Change How You Feel by Changing the Way You Think” door Dennis Greenberger en Christine Padesky – Dit boek biedt een stapsgewijze handleiding voor cognitieve gedragstherapie en hoe het kan worden gebruikt om negatieve gedachten en emoties te veranderen. Het kan je helpen beter om te gaan met negatieve emoties en je mentale gezondheid te verbeteren.

“The Upside of Your Dark Side: Why Being Your Whole Self–Not Just Your “Good” Self–Drives Success and Fulfillment” door Todd Kashdan en Robert Biswas-Diener – Dit boek onderzoekt de waarde van negatieve emoties en hoe we ze kunnen gebruiken om te gedijen en ons leven vollediger te leven. Het kan je helpen de positieve aspecten van negatieve emoties te begrijpen en hoe ze kunnen bijdragen aan ons succes en welzijn.

“Emotions Revealed: Recognizing Faces and Feelings to Improve Communication and Emotional Life” door Paul Ekman – Dit boek biedt inzicht in het herkennen van emoties bij anderen en hoe we onze eigen emoties kunnen beheersen om effectiever te communiceren en ons emotionele leven te verbeteren. Het kan je helpen betere relaties op te bouwen en je emotionele intelligentie te verbeteren.

Bijpassende Cursus

Jezelf Aarden”. De workshop leert mensen hoe ze stress kunnen verminderen en zichzelf kunnen opladen met energie uit de aarde. Het gebruik van eenvoudige Taoïstische technieken, die duizenden jaren oud zijn, kan helpen om stress te verminderen, meer rust in het hoofd te krijgen, beter te slapen en meer in balans te komen. De workshop is geschikt voor mensen die teveel in hun hoofd zitten en moeilijk kunnen ontspannen en vereist geen ervaring, getraind lichaam, veel tijd of geld. Deelnemers hebben positieve feedback gegeven over de effectiviteit van de oefeningen. De workshop kost €89, met een korting van €20 als je nu bestelt.

Doe NU mee met de online cursus “Jezelf Aarden”

Wist je dat ik zelf ook een online cursus heb gemaakt?

Mijn Cursus

Ontdek de kracht van De Wet van Aantrekkingskracht met onze uitgebreide online cursus! Leer hoe je jouw gedachten en emoties kunt sturen om positieve veranderingen in je leven aan te trekken. Onze cursus biedt praktische tools en oefeningen om je te helpen je doelen te bereiken en je dromen waar te maken. Schrijf je vandaag nog in en begin met het manifesteren van jouw ideale leven!

Cursus de Wet van Aantrekkingskracht

Wil jij leren je droomleven te manifesteren en moeiteloos veel geld verdienen?

Doe dan mee met mijn cursus “Manifesteer je Droomleven” In deze online cursus leer de Wet van Aantrekking duidelijk te begrijpen. Het geeft je inzicht in “hoe de wet van aantrekking werkt” en “hoe je het kunt toepassen” om je droomleven te manifesteren.

Cursus Wet van Aantrekkingskracht: 
Manifesteer je Droomleven van € 179 voor € 47

Wat krijg je allemaal?

✅ Je gaat leren hoe de wet van aantrekking werkt
✅ Je gaat leren hoe moeiteloos veel geld kunt verdienen
✅ Je krijgt bewijzen, sleutels, tools en geheimen over de Wet van Aantrekkingskracht
✅ Je krijgt meteen toegang tot de online lesomgeving
✅ Je krijgt 5 modules (1 module per week) met lessen en oefeningen

Lees meer…

1 gedachte over “Hoe emoties worden gemaakt: De geheime wereld van de hersenen”

 1. Mooi artikel over de emoties. Totaal logisch om het persoonlijke perspectief te begrijpen en aan de slag te gaan met een inzicht om een beter emotioneel leven te ervaren. ❤️

  Beantwoorden

Plaats een reactie