Hoofd, hart en darmen: hoe de 3 hersenen te gebruiken

Luister naar je gevoel. Volg je hart. Gebruik je hoofd. De gecombineerde wijsheid zal je helpen.

Tegenwoordig worden het hoofd, het hart en de darmen allemaal geclassificeerd als functionele hersenen, en de wetenschap toont nu aan dat er in alle drie complexe neurale netwerken zijn.

Waarschijnlijk heb je hier al een idee van. Denk aan een tijd dat je voor een grote groep moest spreken en je vlinders in je buik of knopen in je buik voelde. Of toen je voor het eerst verliefd werd en het in je hart voelde.

Luisteren naar alle drie is van cruciaal belang bij het nemen van beslissingen. Deze drie hersens helpen om slimme beslissingen te nemen, gevaarlijke situaties te vermijden, belangrijke keuzes te maken en tijd door te brengen met mensen van wie je houdt.

Volgens onderzoek staat het in de neurowetenschappen bekend als meervoudige hersenintegratie of mBIT. Wanneer je voor een beslissing staat, zorgt het gebruik van de gecombineerde wijsheid van je hoofd, hart en onderbuik voor een nieuw niveau van zelfbewustzijn dat je zal begeleiden om betere beslissingen te nemen.

“Om diepe gedachten te produceren die helpen bij het verbeteren van het welzijn van een persoon, moeten de darmen en de harthersenen samenwerken met de belangrijkste hersenen. Als ze allemaal harmonieus werken, ontstaat er een gezond lichaam en een krachtige geest. “

Dus wat vertellen je drie hersens je? Je kunt leren luisteren naar de berichten die je lichaam je voortdurend in je hoofd, je hart en je onderbuik stuurt.

Volg je hart

Je hart zendt voortdurend emotionele signalen om je te begeleiden, angsten op te merken en te communiceren wat je echt wilt.

Als jij je verscheurd voelt tussen twee beslissingen, heeft iemand je dan ooit gezegd “naar je hart te luisteren”?

Wetenschappers noemen dit kleine brein het intrinsieke hartzenuwstelsel of het hartbrein. En het is niet zo klein. Een studie toont aan dat mensen ongeveer 40.000 hartneuronen hebben die samenwerken om te communiceren over het zenuwstelsel van het hart, van het hart omhoog langs de Nervus Vagus naar de hoofdhersenen.

Je zou kunnen verwachten dat de hersenen het meeste praten. Eigenlijk is het andersom, en het hart stuurt meer berichten naar de hersenen. Het hoofdbrein begrijpt deze berichten en gehoorzaamt vaak.

Een stil, onbewust gesprek vindt plaats tussen je hoofd en je hart. Om te kunnen luisteren, wil je uit je hoofd komen en een beetje in je lichaam komen.

Hoe reageert je hart bijvoorbeeld wanneer je probeert te beslissen met wie je gaat daten? Gaat je hart sneller kloppen uit angst of paniek? Bij het aanpakken van kwetsbaarheden ontstaat vaak angst. Als je voor een keuze staat, zelfs voor een kleine dagelijkse beslissing, let dan op hoe je hart reageert.

Op je gevoel vertrouwen

Als je ooit met je onderbuikgevoel bent gegaan of vlinders in je buik hebt gevoeld, heb je je tweede brein al opgemerkt. Het darmbrein is verborgen in de wanden van uw spijsverteringsstelsel. Wetenschappers noemen dit tweede brein het enterisch zenuwstelsel (ENS). Het bestaat uit twee dunne lagen van meer dan 100 miljoen zenuwcellen die je maagdarmkanaal bekleden van de slokdarm tot het rectum.

Artsen geloofden ooit dat de hersenen tot in de maag spraken, en mensen met emotionele problemen, zoals angst en depressie, ontwikkelden maagproblemen. Maar communicatie gaat twee kanten op. Volgens een studie gaan 400 keer meer berichten omhoog van de darmmicrobiomen naar de hersenen dan van de hersenen naar de darm.

Als je luistert naar de berichten die je onderbuik je stuurt, weet je meer over wat er in je lichaam gebeurt. Irritatie in het maagdarmstelsel kan signalen naar de hersenen sturen die stemmingswisselingen veroorzaken, die kunnen worden behandeld door gezond voedsel te eten.

Het onderbuikbrein kan je ook helpen je intuïtie – je onderbuikinstinct – beter te begrijpen. Reacties in de maag of darmen kunnen je informatie over een situatie sturen om je omgeving beter te begrijpen, of om een ​​subtiel gevoel van gevaar te voelen.

Gebruik je hoofd

Dat wil niet zeggen dat de hersenen in het hart en de darmen zo geavanceerd zijn als het hoofdbrein. De hersenen zijn een van de meest complexe organen in het lichaam, samengesteld uit meer dan 100 miljard neuronen die communiceren langs triljoenen verbindingen die synapsen worden genoemd.

Gespecialiseerde delen van de hersenen werken samen om herinneringen op te slaan en te openen en je omgeving te verwerken. De hersenen kunnen helpen bij het nemen van echt goede beslissingen in echt moeilijke situaties. Je kunt oplossingen bedenken voor complexe problemen.

Het is dus natuurlijk goed om je hoofd te gebruiken bij het nemen van beslissingen, maar wees bereid om een stoel bij te schuiven voor je andere hersenen.

Merk op wat jij in je lichaam voelt. Krijg toegang tot de gecombineerde wijsheid van je hoofdbrein, de gevoelens van je hartbrein en de instincten van je onderbuikbrein. Als je de drie boodschappen uit je hoofd, je hart en je buik haalt, krijg je een vollediger perspectief over hoe je actie kunt ondernemen.

Boeken TIP!

Wil je meer weten over het brein dan zijn onderstaande boeken wellicht een goede keuze:

Plaats een reactie