Trauma is vaak het gevolg van een overweldigende hoeveelheid stress uit een situatie die het vermogen om ermee om te gaan overstijgt. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij het verlies van een dierbare, het einde van een betekenisvolle relatie of de afwijzing door een geliefde. Maar hoe herken je onverwerkt trauma en hoe kun je het genezen? In dit artikel behandelen we negen tekenen die erop kunnen wijzen dat je nog steeds lijdt onder onverwerkt trauma.
Tekenen van Onverwerkt Trauma
1. Weerstand tegen positieve verandering
Wanneer iets goeds in je leven komt, ben je dan instinctief achterdochtig? Voel je schaamte of schuld wanneer je je aan iemand hecht of je eigen succes viert? Als dat het geval is, draag je wellicht onverwerkt trauma met je mee. Het kan moeilijk zijn om positieve verandering te accepteren, omdat je diep van binnen gelooft dat je geen recht hebt op geluk.
2. Behoefte om alles te plannen
Heb je een sterke behoefte om alles onder controle te houden? Voel je je gefrustreerd en verloren wanneer dingen niet gaan zoals verwacht? Jouw behoefte aan controle komt waarschijnlijk voort uit een traumatische ervaring waarbij je je hulpeloos en kwetsbaar voelde. Als gevolg daarvan micromanage je alles en maak je je zorgen over zaken die buiten jouw controle liggen, wat wijst op diepgeworteld wantrouwen in jezelf en de wereld.
3. Angst voor mislukking
Angst voor mislukking is normaal, maar als het je motivatie om te slagen overschaduwt, kan het schadelijk zijn. Het kan leiden tot gemiste kansen, creativiteitsblokkades en perfectionisme, vaak veroorzaakt door onverwerkt trauma dat je negatieve overtuigingen over jezelf doet internaliseren.
4. Angst voor succes
Aan de andere kant kan onverwerkt trauma zich ook uiten in een sterke angst voor succes. Heb je jezelf ooit tegengehouden om iets te krijgen waar je naar verlangde, niet omdat je dacht dat je het niet kon krijgen, maar omdat je bang was voor de gevolgen van het succes zelf? Deze neiging tot zelfsabotage is vaak geassocieerd met degenen die op jonge leeftijd zijn achtergelaten of een geliefde hebben verloren.
5. Concentratieproblemen
Trauma heeft vaak schadelijke psychologische effecten, waaronder concentratieproblemen. Als je geheugenkloven ervaart, vaak black-outs hebt en moeite hebt om je gedachten vast te houden, kan dit een teken zijn dat je geest hulp zoekt om je trauma te verwerken.
Het Vragen van Hulp en Genezing
6. Moeite met hulp vragen
Heb je moeite om anderen te vertellen wat er met je is gebeurd? Als je misbruik of mishandeling hebt meegemaakt, vind je het vaak moeilijk om hulp te vragen. Je lijdt liever in stilte uit angst voor afwijzing, beoordeling of zwakte.
7. Jezelf of anderen pijn doen
Reageer je op intense emoties door anderen aan te vallen? Duw je geliefden weg en isoleer jezelf wanneer je met problemen wordt geconfronteerd? Als je nog steeds lijdt onder onverwerkt trauma, is er een kans dat je deze pijn op jezelf of anderen richt, wat leidt tot emotionele volatiliteit en destructief gedrag.
8. Strijd met een laag zelfbeeld
Trauma kan je zelfbeeld ernstig beïnvloeden, vooral als het voortkomt uit je vroege kinderjaren. Misbruik, verlating en verwaarlozing kunnen ervoor zorgen dat je je eigenwaarde in twijfel trekt.
9. Onverklaarbare psychologische symptomen
Ervaar je meer angst en paniek dan voorheen? Is het moeilijk om gelukkig te zijn of plezier te vinden in dingen die je vroeger leuk vond? Heb je geen eetlust meer of slaap je slecht? Onderzoek heeft aangetoond dat angst, depressie, dissociatie, depersonalisatie, paniekaanvallen, frequente flashbacks, nachtmerries en emotionele nood veel voorkomen bij patiënten met PTSS.
Conclusie
Als jijzelf of iemand van wie je houdt een traumatische situatie heeft meegemaakt, is het belangrijk om hulp te zoeken bij een geestelijke gezondheidszorgprofessional. Genezing van trauma kost tijd en moeite, maar het is de moeite waard om echt vooruit te komen in het leven en innerlijke rust te vinden.
Deel dit artikel met degenen die er baat bij kunnen hebben. Bedankt voor het lezen en blijf op de hoogte voor meer inzichten in de psychologie.