Smarttapping: Het Doorbreken Van Emotionele Blokkades Na Traumatische Ervaringen

Traumatische ervaringen kunnen diepe emotionele blokkades creëren die het dagelijks leven van mensen kunnen beïnvloeden. Gelukkig zijn er verschillende interventiemethoden ontwikkeld om mensen te helpen deze negatieve emoties los te laten en hun emotionele welzijn te herstellen. Een opkomende techniek genaamd smarttapping biedt professionals in de geestelijke gezondheidszorg een laagdrempelige en effectieve manier om emotionele blokkades te doorbreken. In dit artikel verkennen we wat smarttapping inhoudt, hoe het werkt als een interventie en de voordelen die het kan bieden bij het omgaan met trauma.

  1. Wat is smarttapping?

Smarttapping is een techniek die elementen combineert van energetische psychologie, neurowetenschappen en acupunctuurpunten. Het maakt gebruik van zachte tikbewegingen op specifieke punten op het lichaam, vergelijkbaar met acupunctuur, om de energiestroom in het lichaam te herstellen en emotionele blokkades los te laten. Deze techniek kan worden toegepast door professionals in de geestelijke gezondheidszorg, maar kan ook worden aangeleerd aan individuen voor zelfhulpdoeleinden.

  1. Hoe werkt smarttapping als interventie?

Smarttapping is gebaseerd op het idee dat traumatische ervaringen energieblokkades creëren in het lichaam. Door zachte tikbewegingen uit te voeren op specifieke acupunctuurpunten, zoals op het gezicht, de borst, de handen en de vingers, wordt de energiestroom gestimuleerd en worden negatieve emoties losgelaten. Tijdens het tappen wordt er vaak gebruik gemaakt van affirmaties en het benoemen van de emotionele pijn om een diepere verwerking te bevorderen.

  1. Voordelen van smarttapping bij het omgaan met trauma:
  • Laagdrempeligheid: Smarttapping is een toegankelijke techniek die zowel door professionals als door individuen kan worden toegepast. Het vereist geen uitgebreide training en kan gemakkelijk worden aangeleerd.
  • Effectiviteit: Er zijn verschillende getuigenissen en onderzoeken die suggereren dat smarttapping positieve resultaten kan opleveren bij het verminderen van emotionele blokkades en symptomen van trauma.
  • Zelfhulpmogelijkheden: Eenmaal geleerd, kunnen individuen smarttapping toepassen als een zelfhulpmiddel om hun eigen emotionele welzijn te bevorderen en blokkades aan te pakken wanneer dat nodig is.
  • Aanvullende benadering: Smarttapping kan worden gebruikt als aanvullende interventie naast andere therapieën of benaderingen om de verwerking van trauma te ondersteunen en te versterken.

Smarttapping biedt professionals in de geestelijke gezondheidszorg een laagdrempelige en effectieve interventiemethode om emotionele blokkades te doorbreken die het gevolg zijn van traumatische ervaringen. Met behulp van zachte tikbewegingen op specifieke acupunctuurpunten kan de energiestroom in het lichaam worden hersteld en kunnen negatieve emoties worden losgelaten. Deze techniek kan zowel door professionals als door individuen als zelfhulpmiddel worden toegepast, en biedt een aanvullende benadering bij het omgaan met trauma.

Met de groeiende interesse en positieve resultaten verdient smarttapping aandacht als een waardevolle interventiemethode binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Wat is het verschil tussen EFT en smarttapping?

EFT (Emotional Freedom Techniques), ook wel bekend als “tapping”, is een therapeutische benadering die vergelijkbaar is met smarttapping. Beide technieken maken gebruik van zachte tikbewegingen op specifieke acupunctuurpunten om emotionele blokkades los te laten. Het verschil tussen EFT en smarttapping ligt voornamelijk in de aanpak en de bredere context waarin ze worden toegepast.

EFT:

EFT is een gestructureerde benadering die is ontwikkeld door Gary Craig in de jaren 90. Het maakt gebruik van een specifieke sequentie van tikbewegingen op acupunctuurpunten, terwijl de persoon gelijktijdig specifieke problematische gedachten, emoties of herinneringen benoemt. Deze combinatie van tappen en het focussen op problematische aspecten wordt verondersteld om de verstoringen in het energieveld van het lichaam te verminderen en emotionele spanningen los te laten.

EFT maakt gebruik van een vaste sequentie van tappunten, zoals de top van het hoofd, wenkbrauw, zijkant van het oog, onder het oog, onder de neus, op de kin, onder de arm en op de borst. Het wordt vaak toegepast in een therapeutische setting, waarbij de therapeut de cliënt begeleidt bij het tappen en het verkennen van de emotionele blokkades.

Smarttapping:

Smarttapping is een bredere term die wordt gebruikt om een verscheidenheid aan technieken te beschrijven die gebruikmaken van tikbewegingen op acupunctuurpunten om emotionele blokkades aan te pakken. Het is een meer open benadering, waarbij professionals verschillende varianten en aanpassingen kunnen toepassen op basis van hun eigen training en expertise.

Terwijl EFT een gestructureerde aanpak heeft met een vaste sequentie van tappunten en het benoemen van problematische aspecten, biedt smarttapping meer flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Professionals kunnen verschillende tappunten gebruiken en de techniek integreren met andere therapeutische benaderingen, zoals cognitieve gedragstherapie, neuro-linguïstisch programmeren (NLP) of hypnose.

Het belangrijkste doel van zowel EFT als smarttapping is het vrijlaten van emotionele blokkades en het bevorderen van emotioneel welzijn. Ze kunnen beide effectief zijn bij het verminderen van stress, angst, traumatische herinneringen en andere emotionele problemen.

In het kort: EFT is een gestructureerde benadering met een vaste sequentie van tappunten, terwijl smarttapping een bredere term is die verschillende technieken en aanpassingen omvat. Beide benaderingen maken gebruik van tikbewegingen op acupunctuurpunten om emotionele blokkades los te laten en kunnen effectieve tools zijn voor het bevorderen van emotioneel welzijn.

Plaats een reactie