Somatic Experiencing: Helende Benadering voor Trauma en Stress

Somatic Experiencing (SE) is een krachtige therapeutische benadering die zich richt op het behandelen van trauma, stress, en andere psychologische en fysieke aandoeningen. Ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Peter A. Levine, bouwt Somatic Experiencing voort op het idee dat trauma opgeslagen kan worden in het lichaam en dat het herstel van trauma moet plaatsvinden op zowel fysiek als psychologisch niveau.

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van Somatic Experiencing, beantwoorden we veelgestelde vragen en geven we aanbevelingen voor goede Nederlandse boeken over dit onderwerp.

Inhoudsopgave

 1. Wat is Somatic Experiencing?
 2. Hoe Werkt Somatic Experiencing?
 3. Veelgestelde Vragen en Antwoorden
  • Wat voor soort problemen kan Somatic Experiencing behandelen?
  • Is Somatic Experiencing hetzelfde als reguliere therapie?
  • Hoe lang duurt een typische Somatic Experiencing-sessie?
 4. Aanbevolen Nederlandse Boeken over Somatic Experiencing
  • Boek 1: “De Tijger Ontwaakt” door Peter A. Levine”
  • Boek 2: “Trauma Sporen” door Bessel van der Kolk”
  • Boek 3: “TRE Trauma- en spanningsreducerende oefeningen” door David Berceli
  • Boek 4: “Trauma is iets Wonderlijks” door Steve Haines en Sophie Standing

Wat is Somatic Experiencing?

Somatic Experiencing is een therapeutische methode die zich richt op het herstellen van de natuurlijke balans van het zenuwstelsel na traumatische gebeurtenissen. Het werd ontwikkeld door Dr. Peter A. Levine, een vooraanstaand expert op het gebied van trauma en stress. SE erkent dat dieren in het wild trauma van nature ontladen en dat mensen, met hun complexe zenuwstelsels, soms hulp nodig hebben om dit proces te voltooien. Het doel van SE is om de fysieke sensaties en opgeslagen energie die gepaard gaan met trauma te bevrijden en te integreren, zodat het individu het trauma kan overwinnen en weer volledig kan functioneren.

Hoe Werkt Somatic Experiencing?

Somatic Experiencing is gebaseerd op de overtuiging dat trauma kan leiden tot een overweldigende opeenhoping van fysieke sensaties en energieën in het lichaam. Deze fysieke reacties kunnen vast komen te zitten en resulteren in symptomen zoals angst, paniekaanvallen, depressie, en chronische pijn. SE-therapeuten helpen individuen om bewust te worden van deze fysieke sensaties en moedigen hen aan om de aangeboren vermogens van het lichaam te gebruiken om de vastgehouden energie te ontladen.

Somatic Experiencing gebruikt drie pijlers om trauma te behandelen:

 1. Bewustzijn: Therapeuten moedigen cliënten aan om zich bewust te worden van hun lichaamssensaties en gewaarwordingen, zonder deze te oordelen of te onderdrukken.
 2. Hulpbronnen: SE-therapeuten helpen cliënten om hun eigen innerlijke hulpbronnen te ontdekken, zoals veerkracht, kracht, en steun van anderen.
 3. Pendulumbeweging: SE gebruikt een techniek genaamd “pendulumbeweging” om traumatische herinneringen te benaderen zonder overweldigd te raken. Hierbij wordt de aandacht geleidelijk verplaatst tussen het trauma en positieve, veilige ervaringen.

Veelgestelde Vragen en Antwoorden

Wat voor soort problemen kan Somatic Experiencing behandelen?

Somatic Experiencing kan effectief zijn bij het behandelen van verschillende problemen, waaronder trauma, posttraumatische stressstoornis (PTSS), angststoornissen, depressie, chronische pijn, en andere stressgerelateerde aandoeningen.

Is Somatic Experiencing hetzelfde als reguliere therapie?

Hoewel Somatic Experiencing elementen van reguliere therapie bevat, richt het zich voornamelijk op het herstellen van het zenuwstelsel door fysieke sensaties te integreren. Het kan een aanvulling zijn op traditionele therapieën, maar het is een op zichzelf staande benadering.

Hoe lang duurt een typische Somatic Experiencing-sessie?

Een typische Somatic Experiencing-sessie duurt doorgaans 60 tot 90 minuten. De duur van de behandeling kan variëren afhankelijk van de individuele behoeften en de ernst van het trauma.

Aanbevolen Nederlandse Boeken over Somatic Experiencing

Hier zijn enkele aanbevolen Nederlandse boeken die dieper ingaan op het onderwerp Somatic Experiencing:

1. “De Tijger Ontwaakt” door Peter A. Levine In “De Tijger Ontwaakt” introduceert Peter A. Levine de principes van Somatic Experiencing en legt hij uit hoe trauma in het lichaam wordt opgeslagen. Hij deelt ook zijn inzichten in het bevrijden van vastgehouden energie en het herstellen van emotioneel evenwicht na traumatische ervaringen.

Bekijk boek bij Bol.com

2. “Trauma Sporen” door Bessel van der Kolk In “Trauma Sporen” verkent Bessel van der Kolk de diepgaande gevolgen van trauma op het lichaam en de geest. Hij bespreekt verschillende therapeutische benaderingen, waaronder Somatic Experiencing, en biedt inzichten in het omgaan met de gevolgen van trauma.

Bekijk boek bij Bol.com

3. “TRE Trauma- en spanningsreducerende oefeningen” door David Berceli In dit boek introduceert David Berceli zijn innovatieve aanpak van Trauma- en Spanningsreducerende Oefeningen (TRE). Met meer dan 25 jaar ervaring in traumawerk, presenteert hij een eenvoudige en effectieve methode om opgehoopte spanning en trauma-energie te ontladen uit het lichaam. De oefeningen zijn gebaseerd op neurogene trillingen, natuurlijke en automatische processen die het zenuwstelsel helpen om trauma te verwerken. Berceli begeleidt lezers stap voor stap door het proces en illustreert hoe deze oefeningen kunnen leiden tot diepgaande ontspanning, stressvermindering en emotioneel welzijn. “TRE: Trauma- en spanningsreducerende oefeningen” biedt praktische zelfhulptechnieken voor individuen die op zoek zijn naar herstel en balans in hun leven.laden van trauma-energie en het herstellen van het zenuwstelsel.

Bekijk boek bij Bol.com

4 “Trauma is iets Wonderlijks door Steve Haines en Sophie Standing” In “Trauma is iets Wonderlijks” gebruiken Steve Haines en Sophie Standing een unieke mix van illustraties en wetenschappelijke kennis om trauma en het zenuwstelsel te begrijpen. Het boek biedt lezers een toegankelijke en visuele benadering om te begrijpen hoe trauma het lichaam beïnvloedt en hoe het zenuwstelsel reageert op stressvolle ervaringen. Het belicht ook de rol van somatische therapieën, zoals Somatic Experiencing, bij het bevorderen van herstel en veerkracht na trauma. Met heldere uitleg en levendige illustraties is dit boek een waardevolle bron voor iedereen die geïnteresseerd is in het begrijpen van trauma en het bevorderen van zenuwstelsel gezondheid.

Bekijk boek bij Bol.com

Met deze Nederlandse boeken kunnen lezers dieper duiken in het begrijpen van Somatic Experiencing en de effectieve toepassing ervan bij het behandelen van trauma en stressgerelateerde aandoeningen.

Conclusie

Somatic Experiencing is een waardevolle therapeutische benadering die individuen kan helpen om traumatische ervaringen te overwinnen en de natuurlijke balans van het zenuwstelsel te herstellen. Door bewust te worden van fysieke sensaties en opgeslagen energie te ontladen, kunnen mensen genezen van trauma en een gezonder leven leiden.

Als je geïnteresseerd bent in Somatic Experiencing, zijn de aanbevolen Nederlandse boeken een uitstekende manier om dieper in het onderwerp te duiken en meer te leren over deze helende benadering.

Plaats een reactie