Wat is Schematherapie En Hoe Werkt Het?

Schematherapie. Deze benadering, gericht op diepgewortelde patronen, biedt inzichten in onze emotionele behoeften en de manieren waarop we hiermee omgaan. Ontdek meer over de transformerende aspecten van schematherapie terwijl we deze unieke benadering verkennen en de impact op ons welzijn onder de loep nemen.

Lees Meer..

Narratieve Exposure Therapie (NET): Een Effectieve Behandeling voor Traumatische Ervaringen

Traumatische ervaringen kunnen een diepgaande en langdurige impact hebben op het leven van een individu. Deze ervaringen kunnen variëren van fysiek geweld en seksueel misbruik tot natuurrampen en oorlogstrauma’s. Gelukkig zijn er verschillende behandelmethoden ontwikkeld om mensen te helpen bij het verwerken van deze traumatische herinneringen en de gevolgen ervan op hun mentale gezondheid. Een van de meest veelbelovende benaderingen is Narratieve Exposure Therapie (NET).

Lees Meer..

Leven Na Traumaverwerking: Herstel en Groei

Traumaverwerking is een emotioneel en psychologisch proces dat mensen doormaken na het ervaren van traumatische gebeurissen. Het kan variëren van een enkele schokkende gebeurtenis, zoals een auto-ongeluk, tot langdurige en complexe traumatische situaties zoals mishandeling, oorlog of verlies van dierbaren. Het verwerken van trauma is een uitdagende reis die verschillende fasen omvat, waaronder shock, ontkenning, woede, verdriet en acceptatie. Maar wat gebeurt er nadat iemand zijn of haar traumatische ervaringen heeft verwerkt? Wat komt er na het genezingsproces?

Lees Meer..

Traumatherapie: wat is het en hoe pak je het aan?

Traumatherapie: Herstellen van Traumatische Ervaringen en Emotionele Wonden

Trauma kan zich manifesteren na schokkende ervaringen zoals ongevallen, mishandeling, geweld of verlies van dierbaren. Deze traumatische gebeurtenissen kunnen diepgaande emotionele littekens achterlaten en iemands kwaliteit van leven beïnvloeden. Traumatherapie is een effectieve manier om individuen te helpen deze wonden te helen en een gezonder leven op te bouwen. In dit artikel zullen we de essentie van traumatherapie verkennen, veelgestelde vragen beantwoorden en een casus presenteren om inzicht te krijgen in hoe traumatherapie werkt.

Lees Meer..

Het Belang van Begrip en Ondersteuning voor KOPP-Kinderen

KOPP staat voor “Kind van Ouder met Psychiatrische Problemen.” Het verwijst naar kinderen die opgroeien in gezinnen waar één of beide ouders te maken hebben met ernstige psychiatrische aandoeningen. Deze kinderen worden vaak geconfronteerd met unieke uitdagingen en stressfactoren in hun jeugd, die hun emotionele, sociale en psychologische ontwikkeling kunnen beïnvloeden. Het is van cruciaal belang om de behoeften van KOPP-kinderen te begrijpen en te ondersteunen om hen te helpen gedijen in hun leven.

Lees Meer..

Somatische Therapie: De Helende Kracht van de Lichaamsgerichte Benadering voor Emotioneel Welzijn

Somatische therapie, een opkomende benadering binnen de wereld van psychotherapie, heeft de kracht om de relatie tussen lichaam en geest te herstellen en psychische heling te bevorderen. Deze holistische benadering legt de nadruk op de verbinding tussen lichaamssensaties en emotionele welzijn, en biedt effectieve technieken om stress te verminderen, trauma te verwerken en psychische problemen aan te pakken.

Lees Meer..

Denkfouten: Hoe Ze Onze Besluitvorming Beïnvloeden

In ons dagelijks leven nemen we voortdurend beslissingen, van eenvoudige keuzes zoals wat we voor het ontbijt eten tot complexe zakelijke beslissingen. Onze vermogens om te denken en redeneren zijn cruciaal voor het nemen van de juiste beslissingen, maar soms kunnen deze vermogens worden vertroebeld door wat psychologen “denkfouten” noemen. Denkfouten zijn systematische patronen van denken die afwijken van logisch redeneren en objectieve waarneming. In dit artikel zullen we enkele veelvoorkomende denkfouten bespreken en hoe ze van invloed kunnen zijn op onze besluitvorming.

Lees Meer..

Angst Overwinnen met Exposure Therapie: Hoe Werkt Het?

Exposuretherapie, een belangrijke vorm van cognitieve gedragstherapie, is ontworpen om mensen te helpen hun angsten en fobieën te overwinnen. Deze benadering houdt in dat patiënten worden blootgesteld aan de zaken of situaties waar ze normaal gesproken angstig voor zijn. Het doel is om herhaalde confrontaties met deze prikkels te bieden, wat uiteindelijk kan leiden tot een afname van de angstreactie. In dit artikel zullen we de essentie van exposuretherapie verkennen, waarom het soms onvoldoende wordt benut, en hoe het eigenlijk werkt.

Lees Meer..

TRE: Tension & Trauma Releasing Oefeningen

In onze moderne samenleving worden we dagelijks blootgesteld aan stress en trauma’s. Deze stress kan zich ophopen in ons lichaam en leiden tot een breed scala van fysieke en emotionele problemen. Gelukkig is er een benadering die kan helpen bij het loslaten van deze spanning en trauma: TRE, wat staat voor Tension & Trauma Releasing Exercises.

Lees Meer..

De Verborgen Kracht van Imaginaire Rescripting: Emotionele Transformatie in Eigen Regie

Imaginaire Rescripting is een krachtige techniek in de wereld van psychotherapie en cognitieve gedragstherapie (CGT). Deze benadering biedt individuen de mogelijkheid om negatieve gedachten en overtuigingen opnieuw vorm te geven, waardoor ze hun emotioneel welzijn kunnen verbeteren. In dit artikel gaan we dieper in op wat Imaginaire Rescripting is, hoe het werkt, en hoe het kan bijdragen aan het overwinnen van emotionele problemen.

Lees Meer..