Hoe Trauma Loslaten dat Vastzit in het Lichaam: Een Revolutionaire Aanpak

We hebben vaak de neiging te denken dat trauma ons breekt en we voor altijd gebroken zijn, zonder hoop op herstel. In dit artikel zal ik je vertellen hoe je opgeslagen trauma in het lichaam kunt loslaten en hoe je kunt genezen van trauma.

Trauma heeft een grote impact op ons leven. Het beïnvloedt relaties, gezondheid, geluk en zelfs onze carrière. Hoewel we trauma vaak associëren met grote gebeurtenissen, dragen de meesten van ons enige vorm van trauma in ons lichaam. Het moderne leven is inherent traumatiserend vanwege het snelle tempo dat geen tijd en ruimte biedt om stress te ontladen. Bovendien wordt trauma epigenetisch doorgegeven aan volgende generaties, wat betekent dat we de impact van trauma in onze genen kunnen dragen, zelfs als we het trauma zelf niet hebben ervaren.

Opgeslagen trauma loslaten

Om opgeslagen trauma te kunnen loslaten, is het cruciaal om te begrijpen dat je lichaam geen statisch object is, maar een complex informatiesysteem dat voortdurend in interactie staat met de omgeving.  Je lichaam verwerkt voortdurend enorme hoeveelheden gegevens via sensorische zenuwcellen en spiegeldneuronen. Dit is wat neuroplasticiteit wordt genoemd, wat betekent dat je lichaam zich kan aanpassen en herstellen van trauma, in tegenstelling tot het idee dat trauma je onherstelbaar breekt. 

NOTE! Je lichaam is een bio-intelligent organisme dat 40 miljoen bits aan gegevens per seconde verwerkt, maar je prefrontale cortex of cognitieve brein kan slechts ongeveer 40 bits aan informatie per seconde verwerken.

Je kunt zeggen dat je lichaam symbolisch je onderbewustzijn vertegenwoordigt.

Dit betekent dat je lichaam een manier is waarop je onderbewuste gevoelens, ervaringen en patronen zich kunnen manifesteren en tot uiting kunnen komen. Omdat je onderbewustzijn niet altijd direct toegankelijk is voor je bewuste denken, kunnen lichamelijke sensaties, gedragingen en reacties een manier zijn waarop onbewuste processen zich laten zien. Dit idee benadrukt de nauwe relatie tussen je mentale toestand en je fysieke welzijn.

Stress en trauma verstoren het zenuwstelsel en veroorzaken verschuivingen in de reactie van je lichaam. Een goed gereguleerd zenuwstelsel kan stress effectief verwerken, terwijl onopgeloste stress kan leiden tot trauma, wat zowel fysieke als mentale gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Onopgeloste trauma’s

Trauma heeft een diepgaande invloed op hoe je de wereld waarneemt. Onopgeloste trauma’s plaatsen je hersenen in een overlevingsmodus, waardoor je de wereld als bedreigend gaat zien. Dit beïnvloedt je gezondheid, stemming en perspectief. Opgeslagen trauma in je lichaam vermindert liefde, verbinding, creativiteit en vreugde, waardoor het leven dof aanvoelt.

Vertrouwen op de taal van je lichaam

Herstellen van veiligheid en genezing gaat verder dan intellectuele benaderingen van trauma. In plaats daarvan is het cruciaal om op lichaamsniveau met trauma om te gaan. Dit houdt in dat je moet vertrouwen op de taal van je lichaam, namelijk sensaties.  Trauma loslaten betekent het herstellen van een gevoel van veiligheid via sensaties en het doorbreken van oude gewoontepatronen. 

Genezen van trauma

Het gaat bij genezing van trauma om het begrijpen van de connectie tussen lichaam en geest, de impact van trauma op het zenuwstelsel en het herstellen van veiligheid door middel van zintuiglijke informatie. Een revolutionaire aanpak integreert fysieke en mentale gezondheidspraktijken en stelt je in staat om de ketenen van trauma te doorbreken.

Onthoud dat het proces van genezing diepgaand en doorlopend is, maar met de juiste tools en benadering kun je een leven van aanwezigheid en vreugde leiden.

Plaats een reactie