Emoties Als Brug Naar Je Ware Zelf

Emoties als brug naar je ware zelf

Wat zijn emoties en hoe beïnvloeden ze ons?

Emoties zijn een integraal onderdeel van ons leven. Ze kleuren onze ervaringen, sturen ons gedrag en helpen ons betekenis te geven aan de wereld om ons heen. Maar soms kunnen emoties ook overweldigend aanvoelen, vooral als ze gepaard gaan met angst, verdriet, of boosheid. Voor veel mensen lijkt het alsof emoties hen blokkeren in hun verbinding met hun ware zelf. Toch kunnen emoties juist een krachtige sleutel zijn om dichter bij jezelf te komen.

Lees Meer..

Wat is plaatsvervangende schaamte en hoe hangt het samen met trauma?

Wat is plaatsvervangende schaamte?

Plaatsvervangende schaamte, ook wel bekend als second-hand embarrassment, is het ongemakkelijke gevoel dat je ervaart wanneer je iemand anders iets gênants ziet doen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij het kijken naar een comedyserie, het horen van iemand die vals zingt, of het zien van een mislukte presentatie. Voor sommigen is dit gevoel zo intens dat ze weg willen kijken of zelfs wegzappen.

Lees Meer..

Familieopstelling: Hoe Doorbreek Jij de Traumacirkel in Jouw Familie?

Trauma kan zich door generaties heen voortplanten, vaak onzichtbaar en onbewust. Maar wat als jij degene kunt zijn die de cirkel van trauma in jouw familie doorbreekt? Familieopstelling biedt een krachtige manier om verborgen familiepatronen te begrijpen en te helen, zodat jij niet alleen voor jezelf, maar ook voor je familie kunt bijdragen aan genezing. In dit artikel duiken we dieper in hoe familieopstelling werkt, waarom het belangrijk is en hoe het zelfs de overleden leden van je familie kan helpen.

Lees Meer..

Jeugdtrauma: Verraden Door Mijn Eigen Moeder

Jeugdtrauma- verraden door mijn eigen moeder

Jeugdtrauma is een onderwerp dat velen van ons diep raakt. Voor mij persoonlijk was het besef dat ik op jonge leeftijd verraden ben door mijn eigen moeder een schokkende realisatie. Dit inzicht heeft me geholpen om een belangrijk aspect van mijn helingsproces aan te pakken: de impact van verraad. In dit artikel deel ik mijn verhaal, de consequenties van dit verraad en hoe ik hiermee omga, zodat ook jij hier misschien herkenning en steun in kunt vinden.

Lees Meer..

Wat zijn kernwaarden? 100 Voorbeelden van kernwaarden

Voorbeelden van kernwaarden: 100 krachtige principes

Kernwaarden zijn de fundamentele overtuigingen van een persoon of organisatie. Deze leidende principes dicteren gedrag en kunnen mensen helpen het verschil tussen goed en kwaad te begrijpen. Kernwaarden helpen bedrijven ook om te bepalen of ze op de goede weg zijn en hun doelen bereiken door een onwrikbare gids te creëren. Er zijn veel voorbeelden van kernwaarden in de wereld, afhankelijk van de context.

Bekijk mijn Kernwaarden Boeken Tips!

Lees Meer..

Rolmodellen als Gidsen in de Strijd Tegen Negatief Zelfbeeld en Verdriet

In de reis naar zelfacceptatie en emotionele genezing zijn rolmodellen niet alleen inspiratoren, maar ook cruciale gidsen die ons helpen navigeren door onze diepste worstelingen. Voor iemand die, net als ik, worstelt met een negatief zelfbeeld en verdriet, kan het identificeren van de juiste rolmodellen een transformerende impact hebben. Hier zijn enkele inzichten over wat je misschien nodig hebt in een rolmodel en hoe ze je kunnen ondersteunen:

Lees Meer..

Hoe Trauma Je Zelfbeeld Beïnvloedt En Hoe Je (Dat) Kunt Herstellen

Hoe trauma invloed heeft op het zelfbeeld: de kloof tussen de ziel en het onderbewustzijn

Veel mensen worstelen met hun zelfbeeld, vaak zonder precies te begrijpen waar hun negatieve gedachten en gevoelens vandaan komen. Zelfs wanneer iemand zich bewust is van hun waarde en kracht, kan er toch een diepgewortelde kritische stem zijn die het zelfbeeld blijft ondermijnen. Dit innerlijke conflict kan vaak worden teruggeleid naar trauma en de manier waarop het onderbewustzijn ervaringen opslaat en verwerkt. In dit artikel wordt uitgelegd hoe trauma het zelfbeeld kan beïnvloeden en hoe het bewustzijn en het onderbewustzijn hierin een rol spelen.

Lees Meer..

Waarom Ben Ik Hier Op Aarde? Omdat Een Ziel Geen Chocolade Kan Proeven!

De vraag “Waarom ben ik hier op aarde?” is een van de meest fundamentele en filosofische vragen die mensen zichzelf kunnen stellen, vooral in momenten van crisis, verdriet of trauma. Vaak lijkt het leven zwaar, gevuld met pijnlijke emoties zoals angst, wanhoop en verdriet. Maar wat als we het leven vanuit een ander perspectief bekijken? Wat als de zielenwereld, waarin we geen fysieke pijn voelen, ons niet de volledige menselijke ervaring biedt? En wat als het antwoord op deze vraag verrassend simpel en tegelijk diepzinnig is? Misschien zijn we hier omdat zielen geen chocolade kunnen proeven. Laten we dit idee verder verkennen en zien hoe het ons kan helpen om lijden te begrijpen en te verzachten.

Lees Meer..

Trauma laat zich niet beredeneren, trauma moet je voelen

Trauma laat zich niet beredeneren, trauma moet je voelen

Wanneer we het hebben over persoonlijke groei, mentale gezondheid en emotionele heling, zijn er twee veelvoorkomende benaderingen: de mindset-aanpak (top-down) en de emotionele aanpak (bottom-up). Vroeger was ik ervan overtuigd dat als ik mijn gedachten kon veranderen, mijn emoties vanzelf zouden volgen. Dat is wat men noemt een top-down benadering, waarbij je begint met het veranderen van je gedachten om je emoties te beïnvloeden.

Lees Meer..