Wat is EFT therapie?

Albert Einstein bewees in de jaren twintig dat alles (inclusief ons lichaam) uit energie bestaat. Emotional Freedom Techniques (EFT) of ‘tappen’ is een wetenschappelijk bewezen techniek die eventuele ‘blokkades’ in deze energie kan opheffen, die de bron van emotionele intensiteit en ongemak kan zijn, en is ongelooflijk effectief gebleken bij de behandeling van PTSS en C- PTSS.

“EFT (Emotional Freedom Techniques) of ‘tappen’ combineert oude wijsheid over het lichaam met het huidige begrip van de psychologie van trauma en de blijvende schade die het aanricht. En een van de omstandigheden waarvoor het het meest waardevol blijkt te zijn, is trauma en de gevolgen ervan.

Eigenschappen die het tot koploper maken op het gebied van traumahulp zijn:

  • Dat het resulteert in minder sessies dan traditionele traumatherapieën.
  • Er is het minste risico dat de behandeling zelf opnieuw traumatiseert.
  • Het heeft indrukwekkend bewijs van zijn effectiviteit.
  • Het beoordeelt niet alleen succes door zelfrapportage. Het heeft resultaten bevestigd door biologische, neurologische en genetische uitkomstmaten.
  • Na met een EFT-professional te hebben gewerkt, beschikken mensen over uitstekende effectieve copingstrategieën die ze voor de rest van hun leven kunnen gebruiken in elke uitdagende situatie, of deze nu traumagerelateerd is of niet.

Er zijn meer dan 100 onderzoeken, overzichtsartikelen en meta-analyses gepubliceerd in professionele tijdschriften waarin de effectiviteit van energiepsychologie wordt aangetoond, waaronder veel EFT. Er is voldoende bewijs dat NICE (de instantie die in het VK voorkeursbehandelingen aanbeveelt) het bewijs van EFT als sterk genoeg heeft beoordeeld om verder onderzoek als traumabehandeling te rechtvaardigen.

Wat is EFT therapie?

In een EFT-sessie tap jij of je behandelaar met de vingertoppen op punten op je gezicht en lichaam terwijl jij je concentreert op een herinnering of een gevoel. Het kan een herinnering zijn aan een traumatische ervaring, of het kan een symptoom zijn van PTSS of C-PTSD.

Deze meridiaanpunten waarop wordt getikt, worden al meer dan 2000 jaar gebruikt in acupunctuur en acupressuur. In feite is EFT beschreven als een soort emotionele acupunctuur, maar dan zonder naalden.

Sommige beoefenaars beginnen al in de eerste sessie met een cliënt te tappen. Anderen luisteren liever eerst wat langer terwijl een cliënt hen meer in detail vertelt over wat er voor hen aan de hand is. Dit heeft niet alleen te maken met de voorkeur van de behandelaar: wat een cliënt denkt dat goed voor hem is, is net zo belangrijk.

Sommige beoefenaars tappen routinematig op hun cliënten. Anderen tappen op de punten op zichzelf en vragen cliënten om ze te spiegelen en op zichzelf te tappen. Sommigen doen een mix. Als je niet wilt dat je therapeut je aanraakt, heb je de mogelijkheid om dit te zeggen en op jezelf te tappen in het begin of tijdens je behandeling. De keuze is altijd aan jou.

Terwijl een cliënt tapt of wordt getapt, worden ze aangemoedigd om een ​​zin te herhalen die hen helpt om hun focus te houden op datgene waar ze op tappen om mee om te gaan.

Een ronde tappen duurt slechts een paar minuten. Maar het is onmogelijk om te voorspellen of te beloven hoeveel rondes in een sessie of hoeveel sessies een individuele cliënt het meest voordelig zal vinden.

Aan het einde van een ronde of rondes zal je beoefenaar je vragen om op te merken wat er nu in je opkomt en kan de richting van je focus afleiden op basis van wat jij hen vertelt. EFT is betrouwbaar en het helpt ons te brengen waar we heen moeten.

Het is verbazingwekkend hoe vaak iemand zich concentreert op een herinnering of een gevoel en tikt en merkt dat zijn aandacht plotseling naar iets anders in het verleden zapt. Dit is puur therapiegoud. Het lijkt misschien irrelevant wanneer het wordt onderworpen aan logische analyse, maar het zal een relevante link hebben. EFT lijkt te kunnen doordringen in de manier waarop gebeurtenissen en de herinnering eraan in ons onbewuste met elkaar samenhangen en hoe we ze moeten ontwarren.

Deze video hieronder met Judy Byrne, EFTi Master Trainer of Trainers, geeft een uitgebreide introductie tot EFT/tappen.

Hoe werken de EFT-sessies?

Het is moeilijk uit te leggen wat je precies kunt verwachten in EFT-sessies, omdat verschillende beoefenaars op verschillende manieren werken. En nog belangrijker, verschillende klanten hebben verschillende soorten hulp nodig. Beoefenaars worden aangemoedigd om elke sessie af te stemmen op de persoon met wie ze werken. In tegenstelling tot sommige therapieën is er geen vast, rigide protocol voor een EFT-sessie.

Tappen is altijd een belangrijk onderdeel van het werk. Maar een trauma-geïnformeerde EFT-beoefenaar zal rekening houden met je geschiedenis, je middelen, je symptomen, je behoeften en je voorkeuren. Het is samenwerken, met jou bespreken van de mogelijkheden en je voorkeuren.

Dat kan beginnen met het controleren van de bronnen die je hebt en je te helpen extra bronnen toe te voegen. Je behandelaar kan op acupunctuurpunten tappen om je angst om de traumatische gebeurtenis of gebeurtenissen te herinneren te verminderen voordat je naar het trauma zelf gaat.

Ze kunnen veel van de verwerking doen zonder je te vragen om te praten over de herinnering die je hebt aan een trauma uit het verleden. Of ze stellen het vragen aan je om hen erover te vertellen totdat je dit kunt doen zonder overweldigd te worden door emoties. Omdat EFT geen rigide procedure heeft, is een van de sterke punten dat het zo gemakkelijk kan worden aangepast aan de behoeften en voorkeuren van individuen.

Wat doet tappen met je hersenen/lichaam?

Door op deze punten te tappen, kalmeert de amygdala, het gebied van de hersenen dat fungeert als het ‘rookalarm’ en zorgt ervoor dat angsthormonen door het lichaam stromen als het gevaar detecteert of denkt te detecteren. Dat kan gebeuren, of het gevaar nu reëel is, of dat iets een herinnering aan een gevaar uit het verleden heeft opgeroepen. Omdat mensen die na een trauma leven in een staat van hyperarousal kunnen verkeren, is dit de sleutel.

Traumaherinneringen hebben ook een manier om ons ertoe te brengen ons te laten geloven dat we nu iets ervaren, terwijl we ons echt iets uit het verleden herinneren. Deze keer is vervorming een van de veel voorkomende symptomen van PTSS.

Geheugen is niet zoals een video-opname. Het is een constructie. Elke keer dat we een herinnering ophalen, bewerken we deze onbewust op de een of andere manier om te proberen er meer zin in te krijgen. De volgende keer dat we ons herinneren, is deze meest recent gebouwde versie, niet een nauwkeurige herinnering aan de werkelijke gebeurtenis.

EFT maakt gebruik van dit denkmechanisme. Een van de manieren waarop het werkt, is dat we een herinnering kunnen ophalen, tappen gebruiken om de angst of angst of terreur die ermee samenhangt te verminderen of te elimineren en een nieuwe versie van de emotionele inhoud van die herinnering te produceren. Het verhaal blijft hetzelfde, maar de emotionele impact niet.

EFT en complexe PTSS (C-PTSD)

EFT kan ook worden gebruikt om C-PTSS (PTSS veroorzaakt door meerdere, herhaalde of aanhoudende trauma’s) te behandelen, hoewel het werk, afhankelijk van de ernst, diepte van blootstelling aan trauma, duur van blootstelling, onontkoombaarheid, enz. veel langzamer worden genomen met de noodzaak van meerdere sessies. Met geduld en volharding kunnen echter zeer goede resultaten worden bereikt.

Een Advanced EFT Practitioner heeft zoveel technieken tot zijn beschikking om zacht en indirect te werk te gaan in een tempo waarin de cliënt zich prettig voelt, maar tegelijkertijd om de cliënt in staat te stellen vrij snelle, soms zelfs onmiddellijke verlichting te krijgen van specifieke problemen gevoelens, zelfs bij mensen die meerdere trauma’s hebben meegemaakt.

Voorbeelden van hoe EFT het leven van mensen met PTSS en C-PTSD heeft veranderd

Je kunt op mijn website verschillende casestudies lezen over hoe EFT het leven van mensen met PTSD en C-PTSD heeft veranderd.

In deze video hieronder interviewt EFT International Trainer, Naomi Janzen Peter Lloyd, journalist van ABC News Australia over zijn zeer openbare reis met PTSS en de rol die EFT heeft gespeeld bij zijn terugkeer naar “vreugde, bruisend van energie, zelfs humeur en niet over- reageren” en vooral zijn “bijzondere bron, zijn vermogen om zich uit te drukken”. Dankzij EFT, zegt hij, heeft hij dat terug. En het is heel duidelijk hoe goed hij zich uitdrukt in deze video dat dit inderdaad het geval is.

Zijn er bijwerkingen van EFT?

De meeste mensen hebben geen negatieve nawerkingen van EFT. Integendeel. Maar enkelen ervaren iets ongewoons – tintelingen, gevoelloosheid, onbehagen, vermoeidheid.

Kan ik zelf thuis tappen?

Ja – in sommige opzichten. Er is een verscheidenheid aan apps, YouTube-video’s en Tap-along-video’s beschikbaar. Houd er echter rekening mee dat deze misschien het beste kunnen worden gebruikt als aanvulling op EFT-therapie met een professional, of om je te helpen kalmeren op moeilijke momenten in plaats van op zichzelf te staan. behandeling. Het is onwaarschijnlijk dat alleen thuis tappen PTSD of C-PTSD kan behandelen, en dit komt simpelweg door het feit dat veel van EFT gaat over een persoonlijke ervaring en wat voor jou als individu werkt.

Bij C-PTSD en PTSD is het, om het eigenlijke probleem aan te pakken (in tegenstelling tot meditatief werk om je rustiger te voelen), het beste is te werken met een ervaren beoefenaar met training specifiek voor trauma. Daarnaast kun je tap-alongs gebruiken voor dagelijkse rust.

Hoe kan ik EFT-therapie krijgen?

Op de website van EFT International staat een lijst met geaccrediteerde EFT-beoefenaars.

EFT International™ is een unieke wereldwijde vereniging zonder winstoogmerk (in het VK ) van toegewijde EFT (Emotional Freedom Techniques) beoefenaars, trainers en studenten. We houden onze leden aan de hoogste normen van EFT-praktijk, en ze moeten allemaal deelnemen aan jaarlijkse professionele ontwikkelingsactiviteiten, mentorschap ondergaan en een uitgebreide gedragscode en ethiek handhaven voor het algemeen belang. De EFT International-website is een knooppunt van EFT-informatie, evenementen en wetenschappelijk werk, inclusief het laatste wetenschappelijke onderzoek, een groeiend archief van EFT-artikelen en -perspectieven, en een uitgebreide inleidende handleiding voor tappen.

Onze missie: EFT International™ zet zich in voor het bevorderen en handhaven van de hoogste normen voor onderwijs, training, professionele ontwikkeling en bevordering van de bekwame, creatieve en ethische toepassing van EFT (Emotional Freedom Techniques) voor wereldwijd algemeen nut.”

Houd er rekening mee dat dit niet bedoeld is als medische aanbevelingen, maar het zijn tactieken die voor anderen hebben gewerkt en mogelijk ook voor jou werken. Zorg ervoor dat je samenwerkt met een professional om de beste methoden voor je te vinden.

Mijn EFT boekentip!

Ik kan je echt van harte onderstaand boek Judgement Detox aanraden van Gabrielle Bernstein aanbevelen. Ik heb zelf het luisterboek gekocht en het is heel prettig om naar te luisteren omdat Gabrielle Bernstein het zelf in heeft gesproken. In het boek worden veel tools aangeboden, waaronder EFT, met oefeningen die je meteen kunt doen.

Plaats een reactie