Wat is ego en egoïsme?

Ken je de echte wetenschap achter het ego?

Wetenschappelijk gezien, wanneer twee verschillende elementen samenkomen, wordt een derde verbinding gevormd. Zo ontstaat ook het ego, wanneer lichaam en ziel samenkomen.

Dus, wat is ego? Ego betekent ‘ik’. Het verwijst naar het bestaan: ‘ik ben’. Alle levende wezens zijn zich bewust van hun eigen bestaan ​​- “Ik ben”. Ze weten echter niet wie ze zijn – “Wat ik ben”. Dit is de reden waarom we allemaal ten onrechte geloven dat het lichaam of de naam die eraan is gegeven als onszelf. Je zou bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik ben Sam’, maar dat is een naam die wordt gegeven om het lichaam te identificeren. Je bent niet ‘Sam’ en toch geloof je dat je ‘Sam’ bent.

Zeggen wat je in werkelijkheid niet bent, wordt egoïsme genoemd.

“Ik ben dit lichaam”, “Ik ben een ingenieur”, “Ik ben haar echtgenoot”, “Ik ben van deze leeftijd”, “Ik ben dik”, enz. zijn allemaal vormen van egoïsme. TIP! Je moet je het ego niet verwijderen, je moet het egoïsme verwijderen.

De snelle en gemakkelijke manier om van je egoïsme af te komen, is door Zelfrealisatie te bereiken. Met deze kennis verdwijnt je egoïsme.

Zelfrealisatie

Jezelf zijn

Weten wie ‘ik’ ben, is zelfrealisatie

Weet jij wie je werkelijk bent? Ben jij echt Sam of heet jij Sam?

Je naam wordt beschouwd als je identiteit! Maar noemden je vrienden op school je niet Sammy of Samsam? Je ouders hebben hun eigen manieren om hun liefde te uiten en dat geldt ook voor je vrouw of je man. Je kunt je naam desgewenst ook via een juridische procedure in Robin veranderen. Verandert je naam ook jou? Verlies je je bestaan door je naam te veranderen? Nee!

Wie ben jij dan in werkelijkheid? Wat is onze zelfidentiteit?

Laten we het vanuit een andere hoek bekijken. Je zegt: ‘Mijn hoofd’, ‘Mijn lichaam’, ‘Mijn voeten’, ‘Mijn ogen’, ‘Mijn oren’. Je zegt niet: ‘Ik ben hoofd’, ‘Ik ben lichaam’, enz. Dit betekent dat al je lichaamsdelen onder ‘Mijn’ vallen. Op dezelfde manier zeg je: ‘Mijn horloge’, ‘Mijn bril’, ‘Mijn huis’, ‘Mijn auto’, je zegt niet ‘Ik ben horloge’, ‘Ik ben brillen,’ enz., dat betekent dat al je bezittingen ook onder ‘Mijn’ vallen. Wie is dan de eigenaar van alles wat onder ‘Mijn’ valt? Als je alle items die onder “mijn” vallen opzij houdt, blijf je alleen achter met de eigenaar – “ik”. Dat ‘ik’ is precies wat je moet realiseren en dat is Zelfrealisatie.

Wat zijn de tekenen van het hebben bereikt van de Zelfrealisatie? Aanwezigheid van bewustzijn; voortdurend bewustzijn.

  • Na Zelfrealisatie wordt de overtuiging gevestigd dat “Ik ben Pure Ziel” en het bewustzijn ervan wordt geïnitieerd.
  • Zorgen verdwijnen omdat je het juiste begrip krijgt van ‘Wie de Echte doener is’ en zo blijf je stabiel, zelfs in ongunstige omstandigheden.
  • De innerlijke zwakheden van woede, hebzucht, trots en bedrog nemen geleidelijk af en iemands ervaring van gelukzaligheid van het Zelf neemt toe.
  • Ervaring van eeuwige vrede, geluk en harmonie met alle levende wezens begint met de toepassing van wetenschappelijke concepten na Zelfrealisatie.
  • Zelfrealisatie brengt liefde voor alle levende wezens, wat leidt tot de intentie voor wereldverlossing.
  • Er ontstaat een gevoel van eenheid met iedereen omdat het Ware Zelf (Ziel) in iedereen hetzelfde is.

Wat is karma?: begrijp de wet van karma

Jezelf zijn

“Doe goede dingen en er zullen goede dingen op je pad komen.” Zo draait de wereld rond, maar is dit helemaal waar?

Als je bijvoorbeeld vijfhonderdduizend euro doneert met de innerlijke bedoeling: ‘Ik wou dat ik meer had kunnen geven’, is dat dan hetzelfde als hetzelfde bedrag onwillig of onder druk doneren? Zo niet, wat is dan de echte wet van karma?

De waarheid is dat vrijwillig geld doneren betekent dat je karma voor verdienste bindt, en geld doneren met tegenzin betekent dat je verdienstelijk karma bindt, zelfs als de bedragen gelijk zijn. Welke acties je ook doet, of woorden die je spreekt, ze zijn allemaal het resultaat van het karma van je vorige leven. Alleen al de actie om iets goeds te doen, betekent niet noodzakelijkerwijs dat je verdienstenkarma bindt, je intentie is wat nieuw karma bindt en dit is de wet van karma.

Terwijl je het effect van het karma van je vorige leven ervaart, bind je tegelijkertijd nieuw karma voor je volgende leven, afhankelijk van je innerlijke intentie. Op deze manier raak je gevangen in de cyclus van geboorte en dood. Je kunt alleen vrij worden van karma, nadat je Zelfrealisatie hebt bereikt.

VRAAGSTELLER: Wat is de definitie van ‘karma’?

Elke actie die we steunen met de bewering: “Ik doe het”, is karma.

Het claimen van doenerschap van welke handeling dan ook, bindt karma. De handeling ondersteunen met het geloof ‘ik ben de doener’ heet het karma binden. Het is deze ondersteuning van het geloof van ‘doenerschap’ dat karma bindt. Als je weet dat je niet de doener bent en je bewust bent van wie de echte doener is, ‘ik ben niet de doener’ en ‘wie is de doener’, dan zal de actie geen enkele steun hebben en zal het karma worden afgeworpen.

VRAAGSTELLER: Wat is het principe van karma?

Als je roept: “Je bent een dief!” in een put, wat gebeurt er dan?

VRAAGSTELLER: Je zult de echo van het woord horen.

Precies! Als je het niet leuk vindt om te horen wat naar je toe komt, moet je in plaats daarvan zeggen: “Je bent een koning!”, zodat je zult horen: “Je bent een koning.”

Zeg dat wat je graag zou willen horen. Geef wat je zou willen ontvangen. Dat is het principe van karma.

Karma betekent actie.

Wat is reactie?
Dat is de echo.

Alle reacties zijn als ‘echo’s’ van je eerdere acties; de vruchten zullen onvermijdelijk zijn.

Wat illustreert de put hier?

Het vertelt je dat de wereld je eigen projectie is.

Wat je karma noemde, is in werkelijkheid een projectie.

VRAAGSTELLER: Is er een principe van karma of niet?

De hele wereld is niets anders dan het principe van karma. Het bestaan ​​van gebondenheid ligt geheel bij jou, jij bent er verantwoordelijk voor. Alles is je eigen projectie. Je bent zelfs verantwoordelijk voor de vorming van je lichaam. Alles wat je tegenkomt is je eigen ontwerp; niemand anders is er verantwoordelijk voor. Voor eindeloze levens ben je verantwoordelijk geweest, ‘volledig en alleen’.

De wereld kent alleen de theorie van doenerschap

VRAAGSTELLER: De theorie van karma staat niet in het jaïnisme, maar in de Gita, hoe komt dat?

De theorie van karma is zowel in het jaïnisme als in andere religies geaccepteerd. Wie in ‘leven na de dood’ gelooft, gelooft in de theorie van karma.

Begrijp de theorie van karma. Het enige waar mensen naar kijken, is de ‘theorie van doenerschap’ van atma (wereldse zelf). Ze hebben de theorie gezien van ‘Hij heeft me beledigd; hij is de ‘doener’”, maar ze zijn de theorie niet tegengekomen die stelt dat de actie van de ander het resultaat is van het zich ontvouwende karma van degene die wordt beledigd. Veel mensen zeggen: “Mijn karma’s belemmeren me”, maar ze hebben die theorie niet gezien. Als ze begrepen wat karma is, dan zou er geen reden zijn om de ander te beschuldigen door te zeggen: “Waarom heeft hij mij dat aangedaan?” Door karma ervaren alle levende wezens (jiva’s) verschrikkelijk lijden. Bovendien beschuldigen ze tegelijkertijd anderen: “Hij heeft mij dit aangedaan en hij heeft mij dat aangedaan.” En op deze manier verdubbelen de karma’s alleen maar. Als ze eens de grondoorzaak zouden begrijpen achter waarom dingen hen overkomen, en dat de reden waarom hun dierbaren hen zo lastig vallen, is vanwege hun eigen karmische verslagen uit het vorige leven, en dat de fout bij de patiënt ligt; dan zal hun lijden afnemen.

Gerelateerde citaten:

1) Wat is de belangrijkste oorzaak van karma? Wat bindt karma? Karma is gebonden vanwege de aanwezigheid van doenerschap. Zolang men gelooft dat ‘ik ben Sam’, zal men karma binden. ‘Ik ben Sam’ is een misleidende visie; valse toeschrijving van het geloof ‘ik ben Sam’ aan het Zelf), en zo wordt het een doenerschap.

2) Zolang je de doener bent, bind je karma. Karma is gebaseerd op doenerschap. Wanneer je deze basis van doenerschap verwijdert, stopt het opladen van karma. Dan blijft alleen de ontlading van karma over.

Wie ben ik?: Hoe vind ik mezelf

Heb je jezelf ooit afgevraagd: ‘Wie ben ik eigenlijk?’ Ben ik een vader, een echtgenoot, een vriend, een ingenieur, een passagier of een patiënt? De waarheid is dat je een vader bent omdat je een zoon hebt. Je bent een man omdat je een vrouw hebt. Een passagier omdat je in een trein zit. Dus al je identiteiten, alles wat je denkt te zijn, zijn allemaal afhankelijk van iets anders. Dus wie ben jij dan? Een vader, een echtgenoot of een passagier?

Door het antwoord op de vraag ‘Wie ben ik?’ niet te weten, blijf je nieuwe identiteiten van jezelf creëren, waardoor je steeds verder van je ware Zelf afdwaalt.

Al het lijden in het leven komt doordat je je ware identiteit niet kent. Totdat je je ware Zelf realiseert, geloof je dat je de naam bent die je gegeven is.

Dus wie ben jij? In werkelijkheid ben je een eeuwige Ziel. Voor oneindige vorige levens is de ziel verborgen onder een sluier van onwetendheid. Hierdoor zijn we niet in staat geweest om het ware Zelf te ervaren.

PERSOONLIJKE NOTE!

Het principe van karma lijkt veel op die van de Wet van Aantrekkingskracht. Wil je meer weten over de Wet van Aantrekking en wil je leren hoe jij je droomleven kunt manifesteren? Doe dan mee met mijn online cursus “Manifesteer je Droomleven”.

Lees meer…

Plaats een reactie